'Amsterdamned' (1988)
Autor: Marko   
11.12.2009

Kao Freddy, al u Ŕamcu
Kao Freddy, al u ´┐Żamcu
Kako su Nizozemci snimili svoje 'Ralje'.

Tik pred rat, kad sam ovo ´┐Żudo donio iz videoteke, fino sam se zabavio, dobivši puno više od onog što mi je vlasnik uz preporuku opisao – ronilac kolje iz amsterdamskih kanala! Dvadeset godina kasnije, magija je i dalje tu. Ovog puta u nesinkroniziranoj verziji, za razliku od nekadašnje Vestronove verzije dabirane na tipi´┐Żni ameri´┐Żki, ronilac i dalje kolje, ali u widescreenu s fanovskim titlom.

Klasi´┐Żni slasher narezan kriminalisti´┐Żkom akcijadom, s potjerama po ulicama i kanalima, snimljenim poput turisti´┐Żke razglednice. Suludo petominutno ganjanje gliserima je jedno od najboljih ikad i opasno ugro´┐Żava cool onih iz 'Miami Vicea'. ´┐Żovjek bi zbog fotografije pomislio da je sniman sedamdesetih, da nije šablonskog soundtracka i neobrijanog inspektora s rudlavom polufudbalerkom, ko´┐Żnjakom i rejbanicama.

Krv, znoj, suze i mutant – takve više ne rade!

Dobar dan, di je pla×a?
Dobar dan, di je pla´┐Ża?
X-Men
X-Men

Image Vidi trailer

 
'Bitch Slap' (2009)
Autor: Velimir   
10.12.2009

U pauzi kriminalnih aktivnosti...
U pauzi kriminalnih aktivnosti...
Sise, sise, sise... i još malo sisa. I nasilja.

Eksploatacijske posvete ubrzale su tempo i sada ih se pojavljuje gotovo pa nekoliko komada mjese´┐Żno. 'Bitch Slap' slijedi sva o´┐Żekivanja ovog retro-trenda, oslanjaju´┐Żi se o recept klasi´┐Żne seksploatacije – Russ Meyer je prva asocijacija, ali u Meyerovo doba nije bilo silikona. Ipak, ovo je klasi´┐Żna mejerovska pri´┐Ża o sna´┐Żnim sisatim junakinjama, poja´┐Żana ostalim standardima ´┐Żanra i njegovih podvrsta, s djevojkama kao šuta´┐Żicama muških guzica, ali i ljubiteljicama me´┐Żusobnih. Ima tu i Japanke s ubojitim jojoom, i WIP-a, i ´┐Żasnih sestara koje se li´┐Żu u crkvi... Stvarno svega.

Snimljen poput modernog spota s Playboy TV-a, ali uz korištenje grindhouse tehnika (split screen, usporene snimke klju´┐Żnih pomaka ´┐Żenskih atributa, pristojna koli´┐Żina krvi) i ponešto novijih, iako jeftinih efekata (namjerno crti´┐Żasti green screen i komadi´┐Żi estetike video igara), 'Bitch Slap' je pri´┐Ża o tri opake curke koje roknu mafijaša i zakopaju ga u pustinjski pijesak. A to je samo po´┐Żetak cirkusa seksa, nasilja i bizarnih likova, radnje prebizarne i preblesave da bi ju se prepri´┐Żavalo.

Gluma je u´┐Żasna, djevojke su seksi, a zabava je zagarantirana.

NiÜta bez krvave Azijatkinje
Ni´┐Żta bez krvave Azijatkinje
Aleluja!
Aleluja!

Image

 
'Murder Loves Killers Too' (2009)
Autor: Velimir   
08.12.2009

Bilja gutaŔica (no×eva)
Bilja guta´┐Żica (no´┐Żeva)
Slasher koji se pretvara u dramu. Otprilike.

Dovoljno je pogledati plakat i jasno je na koju se eru oslanja ovaj moderni, jeftini slasher zaljubljen u grindhouse. Ipak, u´┐Żasno niska produkcija nije se previše zamarala skidanjem estetike razdoblja i ´┐Żanra u samom stilu, a iako nije posve jasno kada je u terenu hommagea, a kada parodije, 'Murder Loves Killers Too' ipak ostaje gledljivim niskobud´┐Żetnim hororom, koji je u isto vrijeme i blesava kvazikomedija i o´┐Żiti fanovski spomenik redateljevoj (Drew Barnhardt) ku´┐Żnoj zbirci VHS-a i DVD-a.

Temeljnu postavu radnje ne treba ni objašnjavati – skupina tinejd´┐Żera odlazi tulumariti u vikendicu u šumi, naravno... No tu je Big Stevie, koji ih tamani redom, sve dok posljednja djevojka nije prisiljena finiširati stvar. Ho´┐Że li pre´┐Żivjeti i zašto su svi osim nje roknuti u prvih pola sata filma?

Nije da ne´┐Żete mo´┐Żi spavati bez odgovora na ova pitanja, no 'Murder Loves Killers' Too' traje samo sedamdeset minuta, a ima i sisa i krvi. Ne puno, ali ima.

Őutnja je zlato
´┐Żutnja je zlato
Jedini goli par u filmu
Jedini goli par u filmu

Image

 
'Operation Orient' (1978)
Autor: Velimir   
06.12.2009

Bejb!
Bejb!
Gr´┐Żka krimi-seksploatacija!

Svi upoznati s opusom Iliasa Milonakosa, švedski školovanog kralja gr´┐Żke eksploatacije i ´┐Żovjeka koji je lansirao Lauru Gemser kao 'Black Emanuelle', znaju što mogu o´┐Żekivati i od ovog komada tzv. eurotrasha – bizarnu i pristojno ambicioznu dramaturgiju u potpunom raskoraku s mogu´┐Żnostima realizacije, ´┐Żanrovsku musaku ´┐Żudnih likova, jako ´┐Żudne glume i urnebesno ´┐Żudne sinkronizacije na engleski.

U 'Operation Orient', Ilija nam donosi pri´┐Żu o nestalom heroinu i sveop´┐Żoj potrazi za istim, koja ostavlja trag izrešetanih dlakavih muškaraca i nagu´┐Żenih, ne puno manje dlakavih, ali svakako privla´┐Żnijih ´┐Żena.

Mediteranski soundtrack i ambijent, napad kroserom, uske košulje i seks sa ´┐Żenom dlakavih pazuha – to je to!

Bejb (ovaj desno, naravno)
Bejb (ovaj desno, naravno)
PuŔe puÜka (zapravo piÜtolj)!
Pu´┐Że pu´┐Żka (zapravo pi´┐Żtolj)!

Image

 
'Harry Brown' (2009)
Autor: Velimir   
02.12.2009

╚iÜŠenje smeŠa
´┐Żi´┐Ż´┐Żenje sme´┐Ża
To je to!

Takav se ´┐Żekao! Puno je modernih britanskih filmova s temom kvartovskog nasilja i novih monstruma-klinaca prošlo kroz naše ruke u zadnjih nekoliko godina i ma koliko bilo dobrih stvari (poput, recimo, odli´┐Żnog 'Eden Lake'), ništa nije bilo baš ovoliko dobro. Ovako mo´┐Żno re´┐Żiran, mra´┐Żan i sirov, a opet britanski otmjen i pedantan film o sumraku zapadne civilizacije, kroz prizmu rastu´┐Żeg uli´┐Żnog nasilja britanskih kvartova (gdje mlade majke završavaju prosutih mozgova na cesti, samo zato jer su se odlu´┐Żile prošetati onda kada su klinci iz kvarta odlu´┐Żili zabaviti se besmislenim pucanjem), rijetko se sre´┐Że.

Michael Caine ponovo briljira, a kako se London nulanultih pretvorio u Bronx osamdesetih, tako je Caine postao Harry Brown, britanski Paul Kersey, zapravo umirovljeni, ostarjeli bivši marinac kojem je jednostavno dosta sranja i koji brani obraz, ´┐Żivot i moral oru´┐Żjem, kad ga ne´┐Że braniti nitko drugi, nikako druga´┐Żije.

Kad mu mlade psihopate ubiju prijatelja, znate što slijedi – stari Harry ´┐Że krvi balave bezobrazne da im se napije, a sve je tako sjajno snimljeno, s mješavinom teške drame, decentne akcije, prljavog krimi´┐Ża i klasi´┐Żnog vigilante trilera. Jednostavno fenomenalno.

Ăe da koljemo, kume?
´┐Że da koljemo, kume?
ImaÜ rizlu?
Ima´┐Ż rizlu?

Image

 
'Carriers' (2009)
Autor: Velimir   
01.12.2009

Vodite me dermatologu!
Vodite me dermatologu!
Odli´┐Żna nova horor-drama.

Anadr dej, anadr horor – ovog puta novi naslov u sve popularnijem i aktualnijem ´┐Żanru ubojitih virusa koji tamane ljudski rod i prijete pravom apokalipsom.

Cijeli postav je klasi´┐Żan za road muvije koji govore o pandemiji, pomalo na foru klasi´┐Żnog zombi filma, ali ne baš – uklju´┐Żujemo se pri´┐Żu koja se ve´┐Ż neko vrijeme odvija, ravno u automobil s ´┐Żetvoro frendova koji bauljaju prerijom bje´┐Że´┐Żi od virusa goreg od svinjske gripe, kao i ljudi koji, zara´┐Żeni i zdravi, pokušavaju pre´┐Żivjeti na sve mogu´┐Że na´┐Żine, makijevalisti´┐Żki redefiniraju´┐Żi 'zakone humanosti'.

Ovo nije toliko film šokova i krvi, koliko dobre emotivne razrade i finog kombiniranje drame i horora (zapravo, bolje re´┐Żi trilera), s pametno raspisanim likovima, ameri´┐Żkim seoskim minimalizmom i zara´┐Żenima koji ne jedu ljudetinu, ali su svejedno zajebani. Plus malo politike, dobre atmosfere i pandemijske psihologije.

'Bolnica'
'Bolnica'
Rasizam je bolest
Rasizam je bolest

Image

 
Too many pages.