’20th Century Boys’ (2008) | Žuti titl

’20th Century Boys’ (2008)

Ništa bez ružičastih zečeva
Ništa bez ružičastih zečeva

Tko to još nije čitao jednu od najboljih mangi svih vremena?

Do danas, strip '20th Century Boys' mangaka velikana Naokija Urasawe ('Monster' je njegovo drugo najpoznatije remek-djelo) postao je dio opće kulture, beskrajno hvaljena i nagrađivana epska saga koja nas sa svojih cca 4000 stranica vodi na nevjerojatno putovanje skupine prijatelja iz djetinjstva, a koji nakon što odrastu shvate da sve apokaliptične fantazije koje su imali kao djeca postaju zastrašujuća stvarnost!

To je sve što vam mogu reći, a da ne spojlam, ako niste čitali izvornik (a sram vas bilo ako niste) – ali samo da kažem da je Urasawa savršeno pomiješao sve što popularnu kulturu 20. stoljeća čini toliko fascinantnom i zanimljivom, na potezu od dječjeg filma i klasične priče o odrastanju, pametne distopijske kritike, Aumom inspiriranog ubojitog kulta, divovskih robota u napadu na tokijske zgrade i novomilenijalne apokalipse do tajlandske prostitucije i narko trafikinga, rock nostalgije, trijada u Shinjukuu, zatvorske drame, krimića, akcije, ljubavne priče, SF-a, trilera, eksplozija, terorizma… I sve to, nevjerojatno ali istinito, savršeno funkcionira kao jedna cjelina.

Kako je tu ogromnu i turbo ambicioznu cjelinu moguće preliti na film? I je li moguće da i u tom mediju funkcionira barem približno jednako savršeno, u čak 142 minute svog trajanja? Nikako, zato su se i odlučili na trilogiju.

Roboti dolaze!
Roboti dolaze!
Prijatelj i neprijatelj
Prijatelj i neprijatelj

'20th Century Boys' je najrazvikaniji, najočekivaniji i najreklamiraniji film u novijoj povijesti japanske kinematografije, njihovi 'Gospodari prstenova' u modernom urbanom okruženju, koncipirani upravo kao trilogija. Baš kao i 'Death Note', samo još popularnija, ako je suditi po dosadašnjim reakcijama publike.

Prvi dio trilogije sasvim je solidno obradio prvu trećinu sage; obzirom da sam čitao mangu ne mogu gledati bez isključene automatske komparacije u glavi, ali vjerujem da bi nekome tko u ovu priču upadne niotkud adaptacija mogla biti jako zabavni, autohtono japanski triler; malo dugačak, ali nije se moglo drukčije.

Zbog svoje kompleksnosti i revolucije u pristupu žanrovima kojima se bavi, '20th Century Boys' mnogi nazivaju japanskim 'Watchmenima' – stoga, pročitajte mangu, prije nego pogledate film. Ili nakon što pogledate, ali samo pročitajte.

20th Century Boy
20th Century Boy
Mladež HDZ-a
Mladež HDZ-a

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj