‘Altered States’ (1980) | Žuti titl

‘Altered States’ (1980)Gola žena gušter
Gola žena gušter

Psihodelična genetska regresija.

Znate onaj osjećaj koji imate kad gledate 'metagenijalan' film, kad ste uzbuđeni dok ga gledate, srce vam lupa, kasnije ne možete spavati cijelu noć razmišljajući o njemu…? Neki to zovu Stendhalov sindrom. Ja bih rekao filmofilija uparena s ovako genijalnim filmom.

Ken Russellova adaptacija znanstveno fantastičnog romana Paddya Chayefskyog. Chayefsky je roman (i scenarij) napisao na osnovi istraživanja liječnika, psihoanalitičara i filozofa Johna C. Lillya, koji je istraživao prirodu ljudske svijesti pomoću isolation tankova, komunikacije delfin-čovjek i halucinogenih droga.

Ipak su svi crteži Isusa lažni
Ipak su svi crteži Isusa lažni
Posljedice meksičkih gljiva
Posljedice meksičkih gljiva

Kada se čovjeka stavi u jedan od isolation tankova, spriječen je dolazak bilo kakvih podražaja te se um u tom stanju izuzetno odmara, a ponekad dolazi i do halucinacija. Edward Jessup (William Hurt) istražuje druga stanja svijesti, dolazeći do ideje: s obzirom da su atomi u ljudskom mozgu stari milijarde godina, svi imamo memoriju cijelog svemira. A do nje bi se do moglo doći upravo halucinacijama.

Film pobuđuje maštu kao rijetko koji drugi, iako ne ide preduboko u filozofiju i znanost, izbjegavajući suhoparnost te kočenje radnje. 'Altered States' će vas možda zainteresirati za proučavanje rada Johna Lillya, na izgradnju jednog isolation tanka u podrumu, a možda i na upotrebu halucinogenih droga. Ali sigurno će vam se svidjeti.

Preobrazba
Preobrazba
Priznajte prvu asocijaciju na vir
Priznajte prvu asocijaciju na vir

Image

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj