‘Attack the Block’ (2011) | Žuti titl

‘Attack the Block’ (2011)

Kvartovski banditi

Kvartovski banditi

Gorile-vanzemaljci-vukodlaci napadaju Londonsku sirotinju.

Treća u nizu kolaboracija sada već čuvene ekipe poznate po zombi-komediji, superhitu ‘Shaun of the Dead’ te policijskom hommageu osamdesetima ‘Hot Fuzz’, uopće nije loša, ali ne baš tako izvanredna kako (britanski) mediji i recenzenti pišu. Čak je možda i najlošija u “trilogiji”, ako je tako mogu nazvati.

‘Attack the Block’ dobro je režiran (pogotovo jer je riječ o debitantskom uratku), fino je snimljen, posebni efekti funkcioniraju (što zna biti problem kad pričamo o znanstvenoj fantastici debitantskog redatelja s ne prevelikim budžetom), a čak su i problematični tinejdžerski protagonisti na nivou. Pa zašto je onda “možda najlošija u trilogiji”?

Vjerovatno je osjetljivost socijalnog područja takva da bi alegorija ozbiljnih vanzemaljskih napadača kao predstavnika vladajuće strukture bila preozbiljna i prevelik komad kolača za pretvoriti u zdravu zajebanciju pa su ih svjesno pretvorili u napaljene monstrume-čupavce svjetlećih ustiju koji dolaze na zemlju u potrazi za jedinom ženkom čija se kapsula, eto nekim slučajem srušila baš među britansku sirotinju. Klinci niškoristi, umjesto da halaju FIFU, sjede na klupici s kapuljačama preko glave i usput potkradaju prolaznike pa u neobičnoj vanzemaljskoj spodobi koja im se srušila u susjedstvo vide priliku za zaradu. U priču uvuku lokalnog dilera i medicinsku sestru. Napaljeni svemirski mužjaci traže svoju svemirsku ljepoticu i usput četvrt pretvaraju u ratnu zonu, a klinci željni slave i uspjeha, naoružuju se pirotehnikom, katanom i palicom za bejzbol i na skuterima kreću u fajt “za očuvanje kvarta”.

Možda jesi opaki gangster, ali ove iza to ne zanima!

Možda jesi opaki gangster, ali ove iza to ne zanima!

Ironično, Mojsija spašava britanska zastava

Ironično, Mojsija spašava britanska zastava

Basolika glazba i puno zaraznog slenga daju čar cijeloj ideji, ali upravo su takvi čupasti vanzemaljci promašaj čija nekonzistentnost, usporavanje i nabrijavanje po potrebi i ponekad prebedaste pauze i odmjeravanje, ono što su ovu ideju ipak samo ostavili na nivou filma za djecu. Nažalost, premalo je tu komedije, socijalne ironije i politički nekorektne zafrkancije ako su već “neprijatelji” tako bedasto neupotrebljivi, a moglo se više i bilo je prostora. Ako dodatno uzmemo u obzir nedavne nerede i kaos na ulicama, ‘Attack the Block’ je trebao pobuditi i dodatni interes, obzirom na osjetljivost recesije i sve očitiju socijalnu diskriminaciju.

No, da se razumijemo, ovo je i dalje bolji i konkretniji film od najveće većine onog što se danas nudi, pogotovo za žanrovsku publiku, ali da su mogli drugačije i bolje – mogli su. Teški krah na kino-blagajnama sigurno neće pomoći u vraćanju oko 13 milijuna dolara budžeta, a kamoli u zaradi iako producent Edgar Wright snažno lobira po Americi ne bi li mu dali još malo više kina da barem spasi što se spasiti da. Treba vidjeti je li ovo izoliran slučaj ili je Apatow sindrom kreativne krize ulovio i naše najdraže Britance.

 

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: