‘Battle In Seattle’ (2007) | Žuti titl

‘Battle In Seattle’ (2007)

Korak do Robocopa
Korak do Robocopa

Aktivistički šik.

Filmska produkcija nastavlja svoje čeprkanje po važnim političkim događajima bliske nam povijesti, a ova docu drama govori o slavnoj Bici za Seattle, održanoj na zimu 1999. godine.

Za one koji su tada bili premladi, preglupi ili živjeli u balonu, samo kratki podsjetnik – krajem devedesetih, po prvi put od mitskih šezdesetih, svijet je počeo kuhati u sve izraženijem uvjerenju kako korporativni kapitalizam baš i nije najbolji sustav na svijetu. WTO se našao na meti kao dežurni krivac, a demonstracije su ujedinile sve na potezu od desnice do ljevice, različite generacije i različite profile fajtera, od radnika koji traže veća prava do anarhista koji žele razbijati izloge McDonaldsa. U Seattleu, demonstranti su uspjeli blokirati samit WTO-a, ali potom navukli bijes policije koja je – kako to već ide – počela mlatiti sve što im se našlo pod rukom, uglavnom nenasilne klince, žene i starce. Nakon kaosa na ulicama Seattlea, bijes je dodatno sjedinio aktivističku lepezu, ali već koju godinu kasnije dogodio se Najeleven i – gle čuda – našao se savršen izgovor za ubiti cijeli pokret jednim udarcem, stavivši ga neposredno na neprijateljsku stranu 'rata protiv terorizma'.

'Battle In Seattle' Stuarta Townsenda spaja stvarne događaje s izmišljenim likovima – trudnica koja dobiva pendrekom u trbuh, agresivni borac za prava životinja, dobri policajac, zbunjeni gradonačelnik… – ne bi li dostavio klasičnu musaku drame i dokumentarističkog nasilja. Sa stvarno zanimljivom listom poznatih lica – Charlize Theron, Woody Harrelson, Ray Liotta, Andre 3000, Michelle Rodriguez i Rade Šerbeđija zajedno na istom mjestu. Sve to za osam milja dolara budžeta i s Massive Attack na soundtracku.

Ništa spektakularno, pomalo patetično, ali svejedno zabavno gledanje te dobar način za upoznati nove generacije s jednim prilično zanimljivim dijelom moderne povijesti. Čekam da Talijani snime film o Genovi, tamo je tek bilo pravo sranje.

Robocop na djelu
Robocop na djelu
Šoping kod negativaca
Šoping kod negativaca

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:

 • ‘Black Ransom’ (2010)‘Black Ransom’ (2010)
  Ne ubijaju pištolji, nego ljudiSimon Yam i zli mafijaši. Po tko zna koji put –...
 • ‘The Boxer’ (1977)‘The Boxer’ (1977)
  Sport nije zdravDepresija i šake. Shuji Terayama i Bunta Sugawara zajedno sedamdeseti...
 • ‘The Door’ (2009)‘The Door’ (2009)
  Putovanja ponekad nisu udobna. A posebno ne onda kada putujete kroz vrijeme. Tako nas neka...
 • ‘Club Dread’ (2004.)‘Club Dread’ (2004.)
  Želite sedativ za otupljivanje mozga na sat i četrdeset minuta? Ova užasno zabavna američka slash...
 • ‘Deadball’ (2011)‘Deadball’ (2011)
  Bejzbol, nacisti i analni fisting. Osam godina nakon 'Battlefield Baseball', Tak Sakaguchi...
 • ‘Don’ (1978)‘Don’ (1978)
  Don - indijski klasik, krimić iz 70-ih, u stilu Francuske veze, Profesionalaca i sl. (dobro, pret...


Komentiraj