‘Bronson’ (2009) | Žuti titl

‘Bronson’ (2009)

Zatvorska umjetnost
Zatvorska umjetnost

Moje ime je Charles Bronson i čitav sam život želio biti slavan.

Što mu je na kraju i uspjelo, posebice nakon glume u klasiku 'Death Wish', nakon kojeg… čekaj, što nije to taj Charles  Bronson? Nije? Nije…

Nicolas Winding Refn kotira vrlo visoko na žutotitlovskoj ljestvici genijalaca – redatelj koji nam je donio odličnu trilogiju 'Pusher, a da ni ne spominjem 'Bleeder', jedan od najboljih filmofilskih filmova svih vremena. Evo ga konačno i s novim filmom – razvikani 'Bronson', dobitnik nagrade u Sundanceu, priča je o Michaelu Petersonu, koji je postao najozloglašenijim zatvorenikom u Britaniji, poznat pod 'umjetničkim imenom' Charles Bronson.

'Bronson' je koncipiran kao nadrealni teatar s briljantnim Tomom Hardyjem u glavnoj ulozi, koji nosi cijelu stvar na svojim plećima (navodno je radio 2500 sklekova dnevno kako bi se transformirao za ovu ulogu!), iako ni Nicolasova vještina nije za baciti. Jer, ovo je originalan, posve drugačiji, ne pretjerano narativno fokusirani pristup nečemu što je vrlo lako mogao biti još jedan gangsterski film koji se divi skrivenim strastima britanskog polusvijeta.

Iako je u isto vrijeme dijelom i to, on je primarno tragikomični kabare, dugi glazbeni spot s odličnom mjuzom, koji po stilu čak malo sliči i na 'Il divo'. Malo. No i to je samo dodatna preporuka.

Gospon Bronson
Gospon Bronson
Tu je i obavezni par sisa
Tu je i obavezni par sisa

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj