‘Bruce Lee Against Supermen’ (1976) | Žuti titl

‘Bruce Lee Against Supermen’ (1976)

” ‘Ko je jači? Bruce Lee ili Superman?”

DVD ovitak

DVD ovitak

Ako se ovo nikad niste pitali onda niste generacija koja je odrasla na honkonškim kung fu eskapadama i kojoj je ovo bila glavna tema razgovora pod odmorom u osnovnoj – i pitanje je jeste li spremni upustiti se u avanturu i pogledati ovaj biser iskopan sa muljevitog dna hrpetine zvane Bruceploitation… Jer ovo je legendarni ‘Brus Li protiv Supermena’ – film u kojem nema ni Bruce Leea, a ni Supermana! He he… Welcome Bruceploitation! :)

Ja sam ga gledao sa 12-13, u kinu, tamo 80-i neke, a evo danas repriziram nakon 30-tak godina, k’o klinac, u 40-tima. Ne mogu potvrditi da ovakva nebuloza nije ostavila traga na mojoj psihi još te 80-i-neke (a da ne spominjem da je pitanje svih pitanja i dalje bez odgovora zbog čega se još uvijek ponekad noćima budim u hladnom znoju… |o) ) no preživio jesam!

A tko želi testirati svoje limite, dočekat će ga Bruce Li (legenda Bruceploitationa, Ho Chung Tao) u jednoj od najgorih uloga u karijeri i jednom od najblesavijih izdanaka Bruceploitation žanra. Naravno, ne može se ovo mjeriti sa nečim neopisivim poput ‘Clones Of Bruce Lee’, a vjerojatno ni sa, kako se tvrdi, nadrealno nevjerojatnim ‘Dragon Lives Again’ (o tome kad ga konačno pogledam jer DVD je na putu…) – ovo spada ipak u “ozbiljniju” ligu.

Kato... pardon: Carter i Zeleni obad

Kato… pardon: Carter i Zeleni obad

Profesor i... Arapi? Kinezi? WTF?

Profesor i… Arapi? Kinezi? WTF?

 

 

 

 

 

 

 

A koliko ozbiljnu govori već činjenica da je ovo priča o Zelenom obadu, Katou tj. Carteru (čak je i špica posuđena iz tog TV klasika, ali imena likova su ovdje promjenjena!?) i profesoru kojeg dvojac spašava iz kandži zle bande koja mu pokušava preoteti izum kojim će se suzbiti glad u svijetu – naime, profesor je otkrio način da od nusprodukata prerade nafte napravi – hranu! Hm, do sada sam mislio da sam se nagledao svakakvih ideja (sjetimo se plana da se uništi planeta sterilizacijom muškaraca u ‘Challenge Of The Tiger’) – al’ što je je – ova je za sada nenadje*iva! I tako profesora otimaju, a Bruce Li/Kato/Carter ga spašava, pa ga opet otimaju, pa ga opet spašava, pa onda dečki popi*de i angažiraju Supermana – kineskog brkajliju sa fertunom oko vrata koji će im za 100 000 baksa, 10 mladih komada i kamion alkohola srediti tog Lija/Zelenog obada/Katoa/Cartera/nekoga… zapravo, nije uopće bitno dok god se mlate… :)

Kato... pardon: Carter s maskom

Kato… pardon: Carter s maskom

Brus Li protiv Moire Orfei

Brus Li protiv Moire Orfei


Ako ne zaspete uz enormno duga automobilska praćenja i potjere u kojima se juri cca 20 na sat i ipak ostanete budni uz skoro pa 10-minutnu scenu trčanja za snajperistom i preživite jednu ničim izazvanu klasičnu razvlakušu (romantičnu šetnju gradom uz ljigavi kineski song), dočekat ćete nezaboravnih posljednjih pola sata (Bruce Li + praćka + rikša + hihotavi cirkusanti, valjda na nekim nedefiniranim opijatima) i fenomenalni (ovo ozbiljno!) finalni obračun sa kineskim Supermanom/Supermenom/nekim… koji jednostavno treba vidjeti da bi se povjerovalo!

Za sve one bez predrasuda ovo je i dalje do jaja urnebes i obavezan podsjetnik na pitanje svih pitanja… :)

Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori

Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori

Hvala ti Zeleni obade!

Hvala ti Zeleni obade!


Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: