‘Caterpillar’ (2010) | Žuti titl

‘Caterpillar’ (2010)

'Caterpillar' (2010)Ero guro ludilo kojim je Koji Wakamatsu zaradio nominaciju za berlinskog Zlatnog medvjeda!

Isplatilo se i ove godine navratiti na filmski festival u Ljubljanu te na velikom platnu konačno pogledati ‘Caterpillar’, novo djelo našeg starog znanca po imenu Koji Wakamatsu – ‘Caterpillar’ (‘Imomushi’ / ‘Gusjenica’) jedna je od najpoznatijih priča u opusu Edogawe Rampa – možda ste čitali literarni izvornik, možda ste čitali o njemu, a možda ste čak i bacili oko na nedavnu Maruovu stripovsku verziju. No zasigurno ste gledali Satovu pomaknutiju adaptaciju u ‘Rampo Noir’ – doduše, Sato je bio bliži duhu izvornika, kao i samom sebi, dok je Wakamatsu ostao prvenstveno dosljedan sebi pa cijeloj stvari dodao puno veći politički i antiratni kontekst.

Wakamatsu je tako priču o ženi (Shinobu Terajima, dobitnica Srebrnog medvjeda za ovu ulogu!) vojnog invalida, koji se vraća kući s fronte gluhonijem te bez ruku i nogu, ‘očistio’ od elemenata rađanja sadizma kod naizgled normalne i drage supruge (a na kojima počiva Rampova priča) te ju pretvorio u neku vrstu mješavine osvete, ero guro eskapada (žestoki snimci seksa između žene i invalida!), simboličke božje kazne za ratne zločine i nimalo tihu kritiku japanske militarističke psihopatologije. Sve to s DV kamerom, niskim budžetom i hrpetinom iskopina iz audio i video arhive razdoblja japanskog vojnog ludila.

Rezultat je jedinstveni, tako ‘vakamatsuovski’ politički pamflet umaljan u ero guro, impresivan u tome koliko je s niskim budžetom i skromnim setingom ostvario svoje ambicije te svakako jedan od filmova koje morate pogledati. Ne samo ako volite Rampa i Wakamatsua, već da posvjedočite prvom ero guro filmu svih vremena koji je zamalo osvojio prestižnu nagradu na jednako prestižnom filmskom festivalu!

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.Komentiraj

Logiraj se preko:


*