‘Eden Lake’ (2008) | Žuti titl

‘Eden Lake’ (2008)

Klinci su popizdili
Klinci su popizdili

Britanski sadistički triler/horor o kojem ove godine svi govore – s razlogom!

Redatelj James Watkins je u jednom od intervjua otvoreno rekao da mu je cilj bio, baš kao i brojnim drugim suvremenicima koji ovih dana cijede grindhouse naslijeđe do njegove posljednje kapi, snimiti modernu verziju ekstremnih eksploatacijskih filmova kao što je, primjerice, njemu jako dragi 'I Spit On Your Grave'; dakle, prljavi, sirovi i beskompromisni, ultranasilni hard core triler/horor, koji će temi sadizma pristupiti uznemirujuće eksplicitno.

Svašta se tu smućkalo – od 'Deliverance' do 'Last House On The Left' pa je 'Eden Lake' u konačnici savršeni britanski doprinos 'Funny Games'/'Strangers' trendu u 2008., samo bez klasične home invasion formule, ali sa sličnom premisom o kojoj smo u žutotitlovskom svemiru pisali bezbroj puta.

Drugim riječima, ovo je nova, ali klasična priča o paru koji odlazi u prirodu na mirni godišnji, ali im idilu ometaju (ovog puta ne redneci već) podivljali klinci, okrutni primjerci moderne 'chav Britanije', tinejdžeri koji uživaju u krvavom ponižavanju i maltretiranju odraslih. Iz zabave, naravno.

Rezultat je sat i pol jurnjave, u kojem zen pejzaži i savršeno uvjerljiva gluma (klinci podsjećaju na antijunake 'The Great Ecstasy Of Robert Carmichael') susreću psihološki teror i torture porn s bodljikavom žicom i rezanjem jezika skalpelom. 'Eden Lake' je, najkraće rečeno, jedan od onih 'trbušnih filmova', nakon kojih poželite uzeti mitraljez u ruke te poput Travisa Bicklea i Charlesa Bronsona utjerati pravdu u svijetu, počevši od negativaca iz ove minutaže. Jako dobar film, ukratko.

Upravo tako – živo spaljivanje
Upravo tako – živo spaljivanje
Žena ratnica
Žena ratnica

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.Komentiraj

Logiraj se preko:


*