‘The Big Racket’ (1976) | Žuti titl

‘The Big Racket’ (1976)

Nico puca iz svih poza
Nico puca iz svih poza

Jedan od najboljih policijskih vigilante filmova svih vremena.

Enzo G. Castellari ovih je dana dosta aktualno ime, prije svega zato što je Quentin Tarantino odlučio snimiti remake njegovog ratnog eksplo-klasika 'Inglorious Bastards', no Castellari nije poznat samo po niskobudžetnim talijanskim eksploatacijama američkog ratnog filma, već i kao apsolutni majstor onoga što volimo nazivati eurocrime – tvrdokuhanih špageti-krimića, kriminalističke urbane verzije špageti westerna, koji također nisu imali budžet kao holivudski projekti, ali su količinom strasti, sirovosti, prljavštine i dobrih ideja često šišali daleko moćniju prekooceansku produkciju.

'The Big Racket' jedan je od najpoznatijih Castellarijevih eurocrime klasika, priča o policijskom inspektoru po imenu Nico Palmieri (Fabio Testi, pravo stripovsko lice), koji svim silama pokušava strpati reketare iza rešetaka, no kada ne samo da ne uspije, već u hodu dobije i otkaz, pukne i u maniri Harryja Callahana krene sam poubijati mafiju. Pardon, ne baš sam – oformi omanju vojsku sastavljenu od pedantno probranih mafijinih žrtava, od kojih svaka ima svoj razlog za osvetu, bilo da su im gangsteri silovali kćeri ili zapalili supruge.

A Nico? On samo želi malo pravde u svijetu. A svi znamo da pravdu donosi dobar masovni pokolj u vatrenom finalu filma.

Bilanca sukoba
Bilanca sukoba
Važno je očistiti cijev
Važno je očistiti cijev

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: