‘The Burrowers’ (2008) | Žuti titl

‘The Burrowers’ (2008)

Još jedan od onih “meni dobar, al’ nikom drugom nije”…

DVD ovitak

DVD ovitak

Ne znam je li u meni problem ili u ostatku planete, al’ fakat ovo mi je sasvim OK. Možda nisam objektivan jer volim i horror i western, a posebno miksanje oba žanra – a takvih filmova ima bezobrazno malo: ‘The Ravenous’, ‘Grey Knight’, ‘Curse of Demon Mountain’… (Bollov ‘Bloodrayne 2′ sam namjerno preskočio jer to je katastrofa iako se vidi da je Dr. Uwe mislio da radi uspješan kaubojski horror :) )… Još par opskurija koje se mogu naći na IMDBu i to je sve.

I eto ‘Burrowersa’ – korektnog spoja monster movie horrora i kaubojca u kojem Indijance otpužuju za sve i svašta – od otmica do silovanja bjelkinja dok je istina ponešto drugačija – bizarna horda čudovišta koja živi pod zemljom noću ogladni pa se zažele ljudetine. I ne biraju jelovnik – vole sve vrste mesa: i crveno i bijelo i crno – časte se i Indijanerima i kaubojima uz “jaku ekološku poruku” – kao, sami smo za sve krivi jer potamanismo bizone koji su ribolikim monstrumima bili glavna poslastica. A uz sve, kauboji u ovoj situaciji bez Indijanaca nemaju šanse. Vrijedi i obrnuto iako se međusobna pomoć baš i ne svodi na ono što bi i jedni i drugi mogli pomisliti (samo toliko – da ne spoilam :) ).

Kauboji

Kauboji

Indijanci

Indijanci

 

 

 

 

 

 

Ono što je naj, solidna je atmosfera koja zbilja lako uvlači gledatelja u pustare prerije Dakote druge polovine 19. stoljeća. Mislim, jasno je da, dok netko ne konstruira vremeplov i ne vidimo na svoje oči kao je stvarno izgledalo to doba, baš i nekog stopostotnog pojma nemamo kakav je tadašnji divlji zapad stvarno bio – ali ako se držimo one da Leoneovi špageti-kaubojci i Eastwoodovi klasici iz kasne faze rada (‘Pale rider’, ‘Unforgiven’…) prestavljaju nešto najbliže tom dobu, ‘The Burrowers’ je onda prilično pogodio kud treba (i glumom i načinom govora i kostimima, a neke od scena – poput razgovora sa Utah Indijancima na francuskom, meni daju finu dozu realizma i instant su klasik!).

Pucačina

Pucačina

Gnjusno

Gnjusno

 

 

 

 

 

 

A što se tiče horrora – i tu je solidan – krajnje bizarne kreature napadaju iz mraka, kreću se, izgledaju i hrane se na prilično originalan način, a prilično ih je teško likvidirati. Posebno je OK nenametljiv CGI, ali i puno lutkarskog posla tako da čudovišta nisu samo 3D karikature već su i prave lutke od plastike, gume i lateksa! Pohvalno i daleko realnije nego crtić.
Iako je finale prilično intrigantno, razočarava sam predvidiv kraj i posljednji kadrovi začinjeni skroz glupom izborom glazbene teme kojom se zatvara film. Ali sve u svemu, sasvim dobra DVD investicija od 10-tak kuna na kiosku preko puta…

Žrtva

Žrtva

Čudovište

Čudovište

 

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:

 • ‘The Devil’s Rock’ (2011)‘The Devil’s Rock’ (2011)
  Novozelandski hororac o novozelandskim komandosima na zadatku odvraćanja pažnje nacistima pred in...
 • ‘Black Eagle’ (1988)‘Black Eagle’ (1988)
  Sve ko po špagiSho Kosugi vs. Van Damme! A Van Damme pobjeđuje, obzirom da se Kosugi oba put...
 • ‘Election 2′ (2006)‘Election 2′ (2006)
  Pregovori u KiniSnimao je Johnnie To dobrih i loših filmova u svojoj karijeri, ali nika...
 • ‘The Black Cat’ (1989)‘The Black Cat’ (1989)
  E ovo se zove loš ten! ...aka "Edgar Allan Poes' The Black Cat" aka "Gatto nero" aka "Demons...
 • ‘Invasion’ (2005)‘Invasion’ (2005)
  Koliko ima dugometražnih filmova snimljenih u jednom kadru? DVD ovitak Mislim, pravih filmo...
 • ‘Bhoot’ (2003)‘Bhoot’ (2003)
  'Trudnice i ljudi slabog srca gledaju na vlastitu odgovornost' Upozorenje na početku filma...


Komentiraj

Logiraj se preko: