‘The Devil’s Rock’ (2011) | Žuti titl

‘The Devil’s Rock’ (2011)

Novozelandski hororac o novozelandskim komandosima na zadatku odvraćanja pažnje nacistima pred invaziju na Normandiju.

DVD ovitak

DVD ovitak

Jedan od timova specijalaca poslanih na razne lokacije diljem kanala La Manche, pristaje na jedan od okupiranih otoka s ciljem da na topovskom gnijezdu izazove diverziju i zaokupira švabe kako bi saveznicima omogućili lakše iskrcavanje na plažu Omaha na “Dan D”. No pažnju im privuku grozni krikovi iz njemačkog bunkera gdje dvočlani tim naleti na novo Hitlerovo tajno oružje – demona gladnog zna se čega…

Ovaj film fino obrađuje jednu od, za horror filmovanje zahvalnijih tema iz Drugog svjetskog rata – Hitlerovu opsesiju okultizmom i paranormalnim. Pa spojivši je s tradicionalnim legendama o vještičarenju i vračkama koje kruže otocima La Manchea stvara mišung koji ne može omanuti. Iako bi na prvi pogled gledajući omot R1 DVD izdanja (za koji mi nije jasno produkt čijeg je mentalnog sklopa!?) i neke od promo-fotografija (prvenstveno demona koji iako djeluje klišeizirano i pretjerano generički, a ipak u filmu funkcionira) pa čak i čitajući sinopsis (demon, specijalci, nacisti… Ma dajte molim vas! |o))))) lako mogli zaključiti da se radi o nekakvom uwebollowskom trash ili nacisploatacijskom djelcu, redatelj Paul Campion ovdje uspijeva maksimalno ozbiljno pristupiti temi i očito znajući što radi ne pogubiti konce i isporučiti solidan miks jeze, psihološkog i gore horrora.

Superstilizirani silazak u pakao

Superstilizirani silazak u pakao

Ostaci užine...

Ostaci užine…


Sa samo 4 (3) glumca i 2 prostorije u kojima se odvija preko 90% radnje, ovaj film profitira na jednostavnosti i solidno odrađenom poslu u svim segmentima (gluma, režija, Weta koja stoji iza FX-a…) i ovo je, valjda uz Mannov ‘The Keep’ (koji nisam pogledao jer čekam očito-nikako-da-izađe DVD izdanje :(((( ), jedini horror koji se pristojno bavi demonima i nacistima. Od sličnih tema (paranormalno u WWI / WWII) meni je i dalje prvi ‘Deathwatch’, ali ovo daleko šiša npr. ‘Below’ i ‘The Bunker’ (s kojim dijeli samo radni naslov, a srećom ne i ne-kvalitetu :) ) i prava je stvar za one koji vole filmove o drugačijim užasima nacizma.

Rješenje problema?

Rješenje problema?

Odnio vrag šalu!

Odnio vrag šalu!

 

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.Komentiraj

Logiraj se preko:


*