‘APT’ (2006) | Žuti titl

‘APT’ (2006)

Stan
Stan

Ako ste odustali od modernog azijskog horora na neko vrijeme, nije vam za zamjeriti – ta kome trebaju sve te nepregledne varijacije i prežvakavanja fora starih više od pet godina. Recept se možda odavno umorio i jednostavno prestao biti učinkovit, no svako malo pojavi se nešto oko čega se digne galama i što se ističe kao naprednije dijete žanra u kojem još ima dovoljno krvi da izrodi… pa, ako ne remek-djela inteligentnog potopa, onda barem nešto vrijedno spomena i, naravno, gledanja.

'APT' (aka 'The Apartment') nije revolucija koja će azijske horore preokrenuti i oživjeti onako kako je to svojedobno radio 'Ringu', ali je jedan iznadprosječno pristojan naslov u ergeli psiholoških horor-drama s djevojkama duge crne kose koja krckaju kad se kreću u sjeni.

Nastao kao adaptacija stripa, ovaj K-Horor ne donosi briljantne nove skerove, ali dobar stari motiv 'prozora s pogledom' razrađuje na pristojan način, pričom o djevojci koja uoči kako se nekoliko stanova u zgradi preko puta neobično koordinira pri gašenju svjetala, svake večeri u isto vrijeme.

Tu je i paralizirana susjeda na kojoj se iživljavaju sadističke komšije, osvetnički duh te klasična korejska stajliš kamera. Već viđene fore, ali unatoč tome sasvim dobar kasnovečernji odmor uz trzaje.

Image
Maj brejn hrts!
Image
Bu!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj