‘Ari Ari The Korean Cinema’ (2011) | Žuti titl

‘Ari Ari The Korean Cinema’ (2011)

Velikani i puni tanjuri

Velikani i puni tanjuri

Sve što ste htjeli znati o korejskom filmu, a niste imali koga pitati.

Doslovno, jer ovo nije klasični dokumentarac koji vas pedantno upoznaje s jednom nacionalnom kinematografijom, poviješću i prezentom – nema tu klasične kronologije, gomile inserata i standardne kombinacije arhive sa stiliziranim talking headsima, ovo je prije svega materijal za one koji već imaju dovoljno znanja kada je korejski film u pitanju pa temeljni info žele nadograditi slušanjem razgovora s redateljima i glumcima koji su posljednjih desetljeća ‘skrivili’ uspon K-filma na sam Olimp globalne produkcije.

Mnoga poznata imena su unutra – Park Chan-wook, Lee Chang-dong, Im Kwon-taek, Bong Joon-ho, Kim Jee-woon… – baš kao i poznate face, kojima možda ni ne znate ime, ali ste ih gledali, puno puta. Više od sto intervjua nagurano je u manje od sat i pol, a njihove priče o gangsterima koji su izravnim prijetnjama oružjem dobivali željene projekte, eksploataciji seksualnosti djevojaka pred kamerama, sindikalnim problemima industrije, remek-djelima zlatnih filmskih i politički crnih šezdesetih, komercijalnoj renesansi s kraja devedesetih, ustanku nezavisnjaka u 2010…, odličan su dodatni začin općoj povijesti azijskog filma. Ova se teško prati i katkad je doslovno rafal informacija, ali posjedujete li predznanje, rafal ćete s guštom primiti ravno u prsa.

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj