‘Asian Invasion’ (2005.) | Žuti titl

‘Asian Invasion’ (2005.)

Japan

Japan

O tome da je azijska kinematografija najzanimljivija stvar koja se događa u svijetu filma posljednjih pet godina govorimo zadnje dvije godine, a pri tome ne samo da nismo jedini, već nas u stopu prati manje-više ostatak cijelog svijeta (kojem Hrvatska, kako to već biva, baš i ne pripada).

Fenomen je u međuvremenu ozbiljno shvatio i BBC. Nakon što nam je preko istog tog BBC-a već podario jedan od ponajboljih ‘džepnih vodiča’ Japanom, u obliku kratke, ali slatke dokumentarne serije ‘Japanorama’ (2002.), legendarni Jonathan Ross nedavno se vratio s novim projektom nazvanim ‘Asian Invasion’, trodjelnim dokumentarnim serijalom posvećenom modernoj filmskoj produkciji tri najjače azijske, ali i globalne filmske scene današnjice – Japanu, Hong Kongu i Koreji.

Ross, miješajući svoj šarm, humor i natruhe iritantnosti zbog koje smo ga i voljeli i mrzili u ‘Japanorami’, sklepao je savršeni trosatni presjek zbivanja, donoseći prije svega startne informacije za svakog tko želi početi istraživati. ‘Asian Ivasion’, dakle, grebe po površini, ali upravo onako kako treba da bi zaintrigirao gledatelje, a osim hrpetine inserata i lijepih brzih pregleda povijesti, konteksta i fenomena, tu su odlični intervjui s ikonama kakve su Hayao Miyazaki, Ryuhei Kitamura, Stephen Chow, Park Chan-wook, Kim Ki-duk… Predstavljenih filmova je hrpetina: ‘Gozu’, ‘All About Lilly Chou-Chou’, ‘Sonatine’, ‘One Nite in Mongkok’, ‘Breaking News’, ‘Sympathy For Mr Vengeance’, ‘My Sassy Girl’… Esencijalno gledanje koje će zabaviti stare i regrutirati nove fanove kvalitativno najbogatijih kinematografija svijeta. A i mi smo dodatno naučili neke stvari.

Hong Kong

Hong Kong

Koreja

Koreja

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: