‘Captain America’ (1990) | Žuti titl

‘Captain America’ (1990)

Dečko, budi miran i bit ćeš super-čovjek!
Dečko, budi miran i bit ćeš super-čovjek!

Superherojstvo u američko-jugoslavenskoj koprodukciji.

U vrijeme drugog svjetskog rata fašistička Italija vrši eksperimente kako bi stvorila supervojnika nadljudskih sposobnosti. Eksperiment uspijeva pa od supernadarenog djeteta nastaje neuništivo savršeni stroj za ubijanje – Red Skull. Znanstvenica zaslužna za njegovo stvaranje gubi bitku protiv vlastite savjesti te bježi u Ameriku kako bi stvorila super-čovjeka sposobnog za Skullovo uništenje. Tako je nastao – Captain America.

Do nedavno je ovaj naslov bio u IMDB-ovoj listi 100 najgorih u filmskoj povijesti, a možda se u međuvremenu u istu i vratio. Zanimljivost je da se radi o domaćoj koprodukciji, a kako je to izgledalo taman pred rat početkom devedesetih?

Mi smo imali kapetana Mikija, a Ameri Ameriku
Mi smo imali kapetana Mikija, a Ameri Ameriku
Zlo i naopako - Red Skull
Zlo i naopako – Red Skull

Ameri su poslali mizeriju od para te svoju b-ligu glumaca od kojih je najprepoznatljivija njuška simpatični Ned Beatty, možda najpoznatniji po ulozi Lex Luthorovog asistenta u ‘Supermanu II’ (1980). Mi smo ustupili opremu, predivne mediteranske lokacije i najbolje što smo od glumaca mogli ponuditi. Tako se u filmu pojavljuju Mia Begović, Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Sven i Rene Medvešek, Ljubica Dujmović, Edita Lipovšek, Galiano Pahor,… a svoju drugu filmsku ulogu bilježi i Mario Kovač.

‘Captain America’ je najbolje opisati kao ‘Red Crnog orla’ sa superherojima jer se radi o otprilike jednako lošim ‘specijalnim’ efektima i scenografiji, uz jednaku dozu bizarluka, infantilnog šarma i borbe protiv budžetnih nedostataka. Više sam se zabavio nego uz većinu modernih, hiperproduciranih, hajtek superherojskih ekranizacija.

Image

Vidi trailer

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj