‘Citizen Dog’ (2004) | Žuti titl

‘Citizen Dog’ (2004)

Pod u svijetu lijepih boja

Pod u svijetu lijepih boja

Ako u životu imate priliku pogledati još samo jedan jedini film, neka to bude… Ovaj!

To da je suvremeni tajlandski film jedna od najvećih riznica blaga današnjice više nije nikakva tajna, a pored ludih akcijada koje možete pronaći i u videotekama na festivalima kruže i ovakve stvari, biseri koji su prije tri godine propadali na kino blagajnama, ali završavali na listi 10 najboljih filmova godine magazina kakav je američki Time. Neopisiva, predivna nadrealna komedija/drama Wisita Sasanatienga, koja već u prvoj minuti fascinira prepoznatljivim igranjem bojama, na kakvo smo već navikli uživajući u njegovom ‘Tears Of The Black Tiger’ ili u ‘Hello Yasothorn’ Petchtaija Wongkamlaoa. Neki kažu da je ovo tajlandska verzija ‘Amelie’, ali hej – stavimo naglasak na tajlandska verzija!

Priča je to o mladom Podu, koji dolazi u Bangkok u želji da mu izraste rep. Tamo se zaljubi u Jin, opsesivno-kompulzivnu čistačicu opsjednutu bijelom knjigom koja joj je pala pod noge prilikom zrakoplovne nesreće. Usto, Podov život u gradu postaje jako, jako zanimljiv – upoznaje motorista-zombija koji je poginuo kada se slupao tijekom pljuska kaciga s neba, plišanog medjedića beskućnika ovisnog o nikotinu, na kraju oženjenog za 22-godišnjakinju koja izgleda kao 8-godišnjakinja, ali i galeriju drugih neopisivih likova, poput prijatelja iz tvornice konzerviranih sardina s kojim je zamijenio odrezani prst ili lika opsjednutog lizanjem svega što mu se nađe na putu.

Tu su negdje i planina od plastičnih boca te baka koja se reinkarnira s tijelom guštera, izlegla iz jajeta, a sve to zajedno dolazi u paketu s briljantnim soundtrackom i naracijom nikog drugog do li Pen-ek Ratanaruanga!

Si za pljugu? A dudu?

Si za pljugu? A dudu?
Prava ljubav nema granica

Prava ljubav nema granica

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj