‘Creepshow’ (1982) | Žuti titl

‘Creepshow’ (1982)

Oh kakva greška! Oh!

DVD ovitak

DVD ovitak

Ne volim omnibuse. Nije da ih mrzim ali ih jednostavno ne volim! Jer većina se čini kao idealan način za švercanje kratkometražnog filma pod etiketom dugometražnog… Zato ih i izbjegavam. Posebno one koji su samo sljepljena gomilica nevezanih epizoda. A prije sam izbjegavao svaki… Pa i ovaj Romerov doprinos toj formi, dugo mi je izmicao i nisam se mogao prisiliti. Ali nedavno gledanje Savinijevog “homemade behind the scene” videa sa seta ipak je (uz i inače prečesto spominjanje ‘Creepshowa’ kao jednog od njegovih najdražih FX radova skoro u svakom interviewu) prevagnulo klackalicu na stranu radoznalosti. I nabavih DVD.

I shvatih kakvu sam grešku napravio! Da! Trebao sam mu dati priliku ranije jer ovo je sasvim solidan horror omnibus sa glavom, repom i neviđenim stripovskim štihom koji ne može a ne razgaliti ni najokorjelijeg anti-omnibusovca kao što sam ja!

‘Creepshow’ je praktično filmovani strip potpuno u štihu horror stripa 50-ih i 60-ih kakav je npr ‘Tales from the Crypt’. Sve je tu stripovski – od osvjetljenja i fotografije koja se u horror scenama mijenja u kričavu poput prenaglašenih stripovskih kvadrata do miksanja crtanih pozadina i živih likova, pretapanja zamrznutih kadrova u crtane scene i iz crtanih scena u igrane sa potpuno stripovskim međušpicama i tranzicijama pa čak i ubacivanjem oblačića u igrane kadrove!

Dobro veče!

Dobro veče!
'Oću svoj kolač!

‘Oću svoj kolač!

Solidni uvod i genijalni epilog savršeno zaokružuju 5 zasebnih priča koje su neujednačene kvalitete. No tri finalne su masterpis (stripovskog) horrora a sama finalna ‘They’re Creeping Up On You!’ bolno je odvratna pa, ako vam se gade žohari, pripremite lavor…

Pogodi gdje se krije Ted Danson!

Pogodi gdje se krije Ted Danson!
Strip ili film?

Strip ili film?

Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.Komentiraj

Logiraj se preko:


*