‘Crimen ferpecto’ (2004.) | Žuti titl

‘Crimen ferpecto’ (2004.)

Alex de la Iglesia opet dokazuje da je majstor svog zanata – isporučivanja crnohumornih komedija o ‘malim ljudima’. 🙂

U početku se nisu ni poznavali...
Evo još jedne takve pričice – o Rafaelu, prodavačkom geniju odjela ženske konfekcije koji bi bio u stanju Pigmejima uvaliti koš za košarku (da ne kažem ofucano ‘Eskimima frižider’ :)) i pred kojim kupci ne mogu reći ‘ne’ te neprikosnoveni ljubavnik pred kojim kolegice s posla također ne mogu izreći istu negaciju. Kao takav mega-prodavač, pretendira na mjesto upravitelja kata tj. šefa svih odjela svog kata robne kuće. No Rafael ima ozbiljan problem – konkurenta Antonia sa odjela muške mode koji mu ozbiljno ugrožava reputaciju. Bespoštednu bitku za poziciju nesretnom greškom gubi Rafael pa dolazi do fizičkog obračuna u kojem strada Antonio a Rafaelu, pri skrivanju dokaza (leša) i zataškavanju pomaže slučajni svjedok – neugledna prodavačica Lourdes koja koristi situaciju da velikog fakera ucjeni prijetnjom prijave policiji ukoliko je ne počne, jel’te, zadovoljavati na razne načine… 🙂

LourdesAntonio aka 'Talking Head(s)' :)

De la Iglesia isporučuje ovo uz najcrnji mogući humor i galeriju likova od kojih je teško reći koji je bizarniji – da li Rafael koji doslovno živi u robnoj kući, Lourdes koja bez problema trančira leš koristeći zavidne vještine naučene za vrijeme šegrtovanja kod nekog mesara, njena obitelj sastavljena od histerične majke sa konstantnim živčanim ispadima, oca koji neprekidno spava (čak i za vrijeme ručka, za stolom!) te osmogodišnje sestre koja psuje i vrijeđa sve prisutne i urla da je trudna sa profesorom tjelesnog, mrtvog Antonia koji se, prvo u formi ‘otfikarene’ glave, postupno pretvara u duha koji savjetuje potpuno sluđenog Rafaela što i kako činiti da se izvuče iz komplicirane situacije (!)… I sve to još kroz naraciju samog Rafaela!

RafaelOsveta

Seks, bizarnost, gore, humor crn kao crnac u tunelu i finalni krešendo koji prelazi sve granice naivnosti i sjeda kao šlag na tortu, mišung je kakav samo de la Iglesia moze servirati. Iako nije na nivou remek djela ‘La Comunidad’, ‘Crimen ferpecto’ ferpektna je zabava za ne baš svakog.

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj