‘Descent’ (2007) | Žuti titl

‘Descent’ (2007)

And now something for the ladies...
And now something for the ladies…

Rape & revenge za 21. stoljeće.

Silovanje & osveta – jedan od najprofitabilnijih i najozloglašenijih žanrova eksploatacijske ere odavno je napustio svoj velebni život u sedamdesetima i osamdesetima, a sada, u 2007. godini, dobiva svoje nasljednike, visokog budžeta i 'ozbiljne' produkcije.

Heroina/osvetnica je ovog puta Rosario Dawson, koja je 'Descent' snimila taman nakon 'Death Proof' – eto, vidite, niti jedan tekst o eksploatacijskoj kinematografiji ne može proći bez Tarantina, iako 'Descent' nema nikakve veze s na prvu loptu prepoznatljivom estetikom i poetikom grindhousea. Za razliku, recimo, od drugog najpoznatijeg post-rape & revenge filma nove ere, svima znanog 'Kill Bill'.

'The Descent' je, dakle, saga o studentici koja na tulumu upoznaje ljigavog, ali iz nekog razloga njoj dopadljivog lika. Pa je on siluje. Pa ona upada u svijet droge, nekontroliranog seksa i, hm, clubbinga. Pa se osvećuje. I to kako? Tako da dovede crnca da ga naguzi. Najozbiljnije. Hype koji je prethodio filmu pokušao nas je uvjeriti da je ovog rape & revenge na kakvog smo navikli – ali daleko od toga.

Nažalost, veći budžet i 'ozbiljne pretenzije' ne znače nužno i bolji film od onih nastalih za 100 kuna prije 30 godina – nekada, rape & revenge podrazumijevao je skandalozan, nabrijan, temeljito provokativan, eksploatacijski zabavan odlazak u kino. U ovom slučaju, znači samo jedno – bolnu dosadu. Film se rasteže i nateže, bez željene tenzije i atmosfere, s pretjeranim preseravanjem, lošom Rosario i potpunim odsustvom duha koji bi ga učinio iole relevantnim nasljednikom brojnih klasika (unatoč 'zanimljivoj' zadnjoj sceni). Drž'mo se mi 'I Spit On Your Grave', ukratko…

Rosario i joint
Rosario i joint
Rosario i... ogledalo
Rosario i… ogledalo

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj