‘Evil Dead’ (2013) | Žuti titl

‘Evil Dead’ (2013)

'Evil Dead' (2013)

‘Evil Dead’ (2013)

Radosti iživljavanja.

Ne pamtim kada sam zadnji put gledao ovakav gorefest na velikom platnu u Hrvatskoj – novi ‘Evil Dead’ neki su već o(t)pisali kao ‘torture porn’, što je, naravno, potpuno promašena kategorija. Priča je u osnovi ista kao i u izvorniku – samo modificirana, s heroinom umjesto heroja, mladom narkomankom koja s frendovima dolazi u kolibu na odvikavanje, gdje nalaze zlu knjigu i aktiviraju… znate već proceduru.

Ono što slijedi jest non-stop akcija, kompilacija svih raspoloživih izlučevina s minimumom CGI-ja – čak i jedna efektna krvava kiša na eksplozivnom kraju. Raimi je u 2013. tek producent nove verzije klasika iz 1981., a redatelj Fede Alvarez se potrudio taman toliko pretjerivati da ona završi ravno na prvom mjestu box officea, kao drugo najbolje kino-otvaranje horor filma ove godine te deseto najbolje svih vremena, kada su obrade horora u pitanju. Ovo je možda najradikalniji No 1 još od ‘Hostela’. Samo s još više hejta, jer nostalgičari ne mogu bez Brucea Campbella.

‘Evil Dead’ kao remake u 2013., zbog posebnog statusa izvornika, kod fanova žanra može uzrokovati instant reakciju mržnje, ali nema razloga, jer Alvarez je posao odradio na najbolji mogući način – snimio film s gotovo identičnim temeljcem, ali bez pretjeranog opterećenja originalom, modernu, ali u isto vrijeme i retro-eksploatacijsku adrenalinsku vožnju autocestom čistog ludila. Nešto kao ‘Evil Dead 2′, samo posve lišen humora i potpuno crn. Nosi savršen naslov – zao je i smrtonosan, što je za horor film apsolutni kompliment.

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:1 komentar

  1. markoni says:

    Knjiga mrtvih
    Inspirisan hororom Sama Raimija, ‘The Evil Dead’ iz 1981. godine, mladi Fede Alvarez upriličio je svojevrsni nostalgični omaž, snimivši jedan moderan horor.U saradnji s koscenaristom Rodom Sayaguesom, Alvarez je delimično modifikovao sadržaj iz originala. Pa tako ovde imamo u fokusu devojku (umesto Brucea Campbella, u to vreme mladića u najboljim godinama) koja se sa grupom prijatelja obrela u zapuštenoj kolibi, duboko u zlokobnoj šumi.Mia (Jane Levy) je narkomanka koja pokušava da se odvikne od droge, pa je izolacija u nekakvoj nedođiji nužno zlo, kako bi se uz pomoć najmilijih rešila mnogo većeg zla.Ali kada jedan iz grupe, znatiželjni Eric (Lou Taylor Pucci) pronađe drevnu ‘Knjigu mrtvih’ i nehotice prizove demona, sve kreće po zlu.Strava i užas u čistom obliku zadesiće sve članove grupe.Da li je moguć izlaz iz pakla…Ono što je ovde karakteristično, jeste tanka priča, jer posle očekivanog uvoda u formi flashbacka, odmah sledi kraće portretisanje grupe i potom sledi brutalna makljaža. Upotreba CGI efekata je pažljivo dozirana, pa se može reći da su horor scene solidno odrađene, sa zavidnom količinom ‘gore’ sastojaka.Brza radnja, prati se u dahu, pa prosečan gledalac nema vremena da razmišlja tome koliko je radnja dubokoumna ili smislena.Radnja nema čak ni ‘pauze’ između krvavih scena, u kojima se obično servira neka humorna sekvenca.Utisak je da su nasilne sekvence nabacane jedna za drugom, tako da sve to pomalo podseća na standarde po kojima je snimano još davnih 80-ih u domenu horor-žanra. Nivo glumačkih izdanja nije nešto naročito visok, mada je istini za volju talentovana Jane Levy uložila puno truda da što ubedljivije iznese lik glavne heroine.Dobra fotografija (Aaron Morton) i solidna montaža (Bryan Shaw), praćena adekvatnom muzikom (Roque Banos), nesumnjivo su doprineli da ovaj horor audio-vizuelno pristojno zvuči odnosno izgleda. Horor je uglavnom ispunio moja očekivanja, iako me nije posebno oduševio, ali ni razočarao.U svakom slučaju ljubitelji žanra ovo ne treba da propuste.

Komentiraj