‘Giallo’ – Argento (2009) | Žuti titl

‘Giallo’ – Argento (2009)

:(((((((((((((((( (opet)

DVD ovitak

DVD ovitak

Dvije godine sam se dvoumio bi li ga pogledao ili ne. Ipak, Argento je to. A opet, zadnja 3 filma (‘The Card Player’, ‘Do You Like Hitchcock’ i ‘Mother Of Tears’) bila su mu totalna katastrofa… A opet, Argento je to ipak…

Dakle, DVD u player, kreće špica i već tu polako shvaćam što me čeka – kičeraj i bezvezne, sto puta viđene “trailerovske” TV kliše animacije slova dok me popratna glazba zbunjuje: jel’ to počinje novi nastavak Harry Pottera?

O moj Bože! Kakav promašaj! Kao prvo, ovo nije giallo – nema misterije, nema obrata, nema stila. A i igra riječi iz naslova već je davno iskorišten štos u istoimenom neuporedivo boljem, pravom giallu -  diplomskom radu libanonskog redatelja i “Argentofila” Antoine Wakeda.

Ovaj “giallo”-samo-po-naslovu, banalna je i totalno isprazna pričica o torinskom taksistu s kroničnom žuticom (za one koji ne kuže štos i vezu Argento-giallo-žuto, skoknuti tu) koji kupi žene, a onda ih “obrađuje” hladnim oružjem na razne (i ne nešto osobito maštovite) načine. Razlozi baš nisu najjasniji – pa ako nema motiva nek’ bar ima stila. Ali… Nema! Gledaš i misliš – sad će uletjeti neka luda vožnja kamere ili neki “point-of-view” kadar… Nula bodova! Majku mu, gledajući su mi se čak po glavi motale ideje kako bi sad trebala koja scena izgledati i kako će me Argento sad razvaliti s nekim inventivnim rješenjem luđim od mog… Ali nein burazeru! Argento je skroz podbacio i da na špici ne piše njegovo ime, mogao bih pomisliti da je ovo režirao neki priučeni domaći akademac ;))) ! Žalosno! A tako izgleda čak i fotografija! Totalno isprazno, snimano očito na video (nepodnošljivo zrnata slika u mračnim scenama?!) bez ikakvih svjetlosnih egzibicija, bez ičega zanimljivog, drugačijeg, argentovskog, posebnog!

Žuti, a nije titl

Žuti, a nije titl

Konstantna facijalna ekspresija

Konstantna facijalna ekspresija


Ubojicu traži sestra njegove zadnje žrtve (ovdje katastrofalna Emmanuelle Seigner koja svoju ulogu tako drveno glumi da je to neugodno za gledati) i policajac koji iza sebe ima mračnu prošlost (Adrien Brody koji se čak i trudi), a cijela istraga totalno je bezvezna i nezanimljiva (bilo koji CSI koji se vrti po domaćim TV programima ima interesantnije zaplete i rasplete). A žuti ubojica vrhunac je karikiranja – nije mi jasno je li to namjerno sprdačina od lika ili je Argento spavao dok ga je režirao!? I onda sve to još dodatno zatrpa score koji kao da je posuđen upravo iz nekog od nastavaka spomenutog Harry Potter serijala! !?! !!!

Opako

Opako

It's alive!

It’s alive!


A što se tiče brutale i krvi, ponadah se – maestro bar tu zna znanje – al’ ne lezi vraže: potpuno nemaštovito i bez ikakvog agrentovskog štiha, režirano i snimljeno kao “preko kxxrca”, sve skupa izgleda totalno trahsy, a uz jednu scenu s neviđeno lošom umjetnom glavom i scenu rezanja prsta upropaštenu jasno vidljivom cjevčicom kroz koju Stivalettijevi asistenti pumpaju umjetnu krv (pa kako im je to promaklo?!), ne samo trashy već i urnebesno komično! Znam, znam, u ‘Nonhosonnu’ (meni osobno zadnjem Argentovom “pravom” filmu), ima podosta evidentno lošeg FX-a – ali pobogu, tamo to (i sve ostalo) sasvim dobro funkcionira, dok ovdje ništa živo ne drži vodu!

E TO je Argento!

E TO je Argento!

Ne gledati

Ne gledati


Jedini plamičak u mrklom mraku je kratka flashback scena tragedije iz policajčevog djetinjstva koja je jedina snimljena u maniri klasičnog Argenta s odlično koreografiranim ubojstvom i odličnim FX-om kako i dolikuje Stivalettiju i pravi je melem za oči (zaboravih spomenuti da se pretjeralo i s flashbackovima – pobogu, kako je izgubio mjeru za ispravno doziranje!?) i par kadrova pred kraj gdje kao da parafrazira sličnu scenu s liftom iz ‘The Cat O’Nine Tails’. Dakle, cca 4-5 minuta. Ostalih 90-tak totalni je bezveznjak i sve skupa djeluje kao jeftini “pogledaj i zaboravi što prije” TV filmić.

Potpuno neargentovski Argentov film. Nakon ovoga, čisto me strah na što će ličiti ‘Dracula 3D’
Mislim da je sad stvarno vrijeme za penziju…

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: