‘Heartbreak Yakuza’ (1987) | Žuti titl

‘Heartbreak Yakuza’ (1987)

Irak je tu... di je Iran?
Irak je tu… di je Iran?

Sjajno režirana 80's yakuza eiga.

Danas, jedna od najtužnijih stvari u japanskoj filmskoj industriji je gotovo pa potpuna smrt yakuza eige, nestanak ovog dijela video tržišta i modernog naslijeđa svih onih divnih filmova koji su, na kraju krajeva, stvorili i jednog Takashija Miikea. Stoga nema druge nego sjediti i čekati da se pojavi neko retro izdanje na DVD-u, s engleskim tilom.

'Hearbreak Yakuza' nije ni primjer revolucije sedamdesetih ni radikalnog ludila devedesetih, već datira iz 'najgoreg desetljeća' za japanski film – iz osamdesetih, kada je kinematografiju zamalo ubila televizija. Ali srećom, istih tih osamdesetih ipak se snimalo puno sjajnih stvari, a ovo je bez sumnje jedna od njih, odličan miks gangsterskog filma i romantične drame koji potpisuje slavni Masato Harada.

Mladi ubojica i gangster susretne prijateljicu iz djetinjstva i probudi staru ljubav, ali u nezgodno vrijeme – usred ratova klanova tijekom prosperitetnog ekonomskog balona osamdesetih.

Režiju akcijskih dijelova očito su inspirirali samo najbolji, svi na potezu od Fukasakua preko Johna Wooa do Peckinpaha; tu su i dražestan score, fini casting, velika elegancija gotovo svih scena… Sasvim dovoljno za jakuzasti fiks.

Između dva ubojstva
Između dva ubojstva
Prljavi šoping
Prljavi šoping

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj