‘Ikigami’ (2008) | Žuti titl

‘Ikigami’ (2008)

Za državu, naciju i ostale stvari
Za državu, naciju i ostale stvari

Odličan komad japanske distopije.

Nažalost, nisam čitao hvaljenu mangu, ali sudeći po priči ove adaptacije, ne čudi me zašto je toliko razvikana – Japan je distopijsko društvo u kojem se ljudi ohrabruju da što manje misle te tako izbjegnu 'zločin misli', koji se najokrutnije kažnjava od strane sustava. Njega održavaju odredi hladnih činovnika u crnim odijelima. Državnom odredbom, s ciljem promicanja ideje o 'maksimalnom životu izazvanom svjesnošću o mogućoj nagloj smrti', građanima se u tijelo tijekom djetinjstva ubrizga kapsula, koja nasumičnim odabirom eksplodira između 18. i 24. godine. Posebna služba zadužena je za to da 'žrtvovane' obavijesti o smrti 24 sata prije nego ona nastupi, ne bi li selektirani na najbolji mogući način iskoristili posljednji dan svog života.

'Ikigami prati jednog od zaposlenika, dostavljača crnih vijesti koji počinje biti sve nesretniji s onime na što liči njegova zemlja, kao i živote dvojice uličnih svirača, od kojih jedan dobije obavijest o smrti dan prije ključnog televizijskog nastupa u karijeri. I još se tu štošta događa.

Politički triler i egzistencijalistička drama u jednoj slasnoj, odlično snimljenoj porciji.

Cry me a river
Cry me a river
Život je lijep
Život je lijep

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj