‘Ip Man’ (2008) | Žuti titl

‘Ip Man’ (2008)

Uz malu pomoć žica...

Uz malu pomoć žica…

Kako se kalio Wing Chun.

Među kilogramima papira, promotivnih knjiga, knjižica i letaka koje sam lani dovukao iz Cannesa nalazio se i PR ovog filma, koji je prodavao tada još nedovršeni proizvod na temelju vrlo jasne poruke – ovo je wushu spektakl s Donnie Yenom u glavnoj ulozi. Prodano!

Ip Man je najveći majstor Wing Chuna i učitelj Bruce Leeja, čovjek o kojem do sada nije napisana niti jedna knjiga, niti snimljen ijedan film – a sama činjenica koliko je ovo ozbiljno zamišljen nacionalni projekt jest to da ga je režirao Wilson Yip (‘SPL’, ‘Flash Point’), da u njemu uz Yena u glavnoj ulozi glumi i Simon Yam te da je koreografije borbi radio Sammo Hung! U konačnici, imamo akcijsku ‘kreativnu biografiju’ koja pomalo podsjeća na ‘Fearless’.

S jedne strane, kvaliteta gotovog proizvoda i nije prevelika, ali sva ta teatralna melodramatičnost, patetika, banalnost i ponekad televizična razina romantizirane biografije daje oldskulerki wushu štih, koliko i upada u kategoriju ‘turniri na smrt’ filmova, što u konačnici klasičnu biografsku priču primarno pretvara u kompilaciju fajtova. A ovdje ih ima. Puno. I dobri su. Jako.

Proljetno čišćenje

Proljetno čišćenje
Ole!

Ole!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj