‘JCVD’ (2008) | Žuti titl

‘JCVD’ (2008)

To je taj muv!

To je taj muv!

Svi moji filmovi imali su srce!

 

Iako trend zombificiranja osamdesetih ima svojih negativnih strana, poput nekontrolirane poplave inferiornih remakeova, uvijek nam ostaje onaj žanr hommagea i meta-filma, koji rezultira biserima na potezu od ‘Tropic Thunder’ do ‘JCVD’ – a u potonjem, ne samo da se odaje počast akcijskom filmu osamdesetih i devedesetih, već se Jean-Claude Van Damme (baš kao Bruce u ‘My Name Is Bruce’ ili Malkovich u ‘Being John Malkovich’) savršeno poigrava sa svojim naslijeđem, brišući (kako to već biva s ovakvim slučajevima) granicu stvarnosti i fikcije, na radost i oduševljenje svih fanova.

Mirkov kućni prijatelj ovdje je (ako ste propustili tisuću i jednu najavu kojima smo se zagrijavali za film kroz cijelu godinu) glumac koji prolazi teška vremena u rodnoj Belgiji, a jednog dana nađe se usred pljačke banke. Fascinirani gangsteri koriste ga za svoje ciljeve, a nacija pomno prati događanja u opkoljenoj poslovnici, misleći da je upravo Van Damme pljačkaš koji drži taoce.

Od početne scene sulude akcije u jednom kadru (s nezadovoljnim kineskim redateljem, haha) i priča o Chucku Norrisu, Johnu Woou i Stevenu Seagalu preko analize biznisa s bugarskim studijima i azijskom distribucijom do pucačine, high kicka i nevjerojatnog monologa u kameru, ovaj suludi koncept savršeno funkcionira. Smiješan, nostalgičan, nabrijan, pametan i – ono najšokantnije od svega – odlično glumljen, s karizmatičnom, koliko i urnebesnom glavnom zvijezdom. Ukratko, ‘JCVD’ je sve što je i trebao biti – masterpis.

Nije lako biti Van Damme

Nije lako biti Van Damme
Kaos u banci

Kaos u banci

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj