‘The House Of The Devil’ (2009) | Žuti titl

‘The House Of The Devil’ (2009)

Tako retro i tako ružna
Tako retro i tako ružna

Retro je i dalje in!

A ovo je, po milijarditi put, posveta hororima kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, nastala na kraju prvog desetljeća novog milenija, još jedan hommage još jednog mladog redatelja (Ti West) odraslog na žanru u njegovoj zlatnoj eri, a koji je sad, kad je u prilici imati i lovu i kameru u ruci, odlučio snimiti… pa, kako i rekoh, film koji će posve skinuti atmosferu i estetiku ciljane vrste. I to stvarno vjerno, od glazbe i fotografije do castinga i fontova na špici, zbog čega konačan rezultat ne izgleda kao moderna posveta, već kao original!

A vrsta je – na žalost goreljubaca i slasherljubaca – nešto posve drugačija, zapravo triler na granici atmosferične, jezovite psihološke drame, sa stilom i pristupom koji vraća vjeru u pomalo istrošeni hommage trend. Priča je to o studentici Samanthi koja pristaje biti bejbisiterica za vro frikovitu obitelj, nakon čega krene cijeđenje glavne opsesije ovakvih filmova nastalih prije 30 godina – sotonizma!

Polanski i Argento imena su s kojima se razbacuju neki kritičari, ali ne bih išao baš toliko daleko – svejedno, ovo je pravo moderno niskobudžetno retro-blago za sve istinske ljubitelje old school horora.

Tako retro i tako lijepa
Tako retro i tako lijepa
Hejl Sejtn!
Hejl Sejtn!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj