‘Giants And Toys’ (1958.) | Žuti titl

‘Giants And Toys’ (1958.)

ImageNe mogu vjerovati da je ovo snimljeno 1958. godine (i to ne samo zbog sjajne kolor fotografije) – odlična, ludo zabavna i jako pametna satira legendarnog Yasuze Masumure (autor jako dobrih klasika ‘Blind Beast’ i ‘Manji) govori o sukobu dvije velike kompanije za proizvodnju karamela i njihovim tehnikama pridobijanja javnosti na svoju stranu.


Propadanje pojedinca, fizičko (dani nespavanja i konačna bolest), psihičko (potpuni gubitak morala) i obiteljsko (nedolazak kući supruzi zbog mahnitog rintanja u uredu), prikazano je kao opaka šamarčina cijelom društvu, poslijeratnom, gramzivom turbo-kapitalističkom Japanu.


S jasnim naglaskom i na sukobu starog i novog, najbolje oslikanom scenom u kojoj simpatični stari direktor zaziva bushido i suosjećanje za nesreću koja se dogodila konkurenciji, a mladi ga pojede jednostavnim argumentima: u utrci za kapitalom i apsolutnim profitom, nema emocija, a prodaja je sve! Humor, sjajna gluma, originalne ideje – kud ćeš bolje!


ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj