‘Godspeed You! Black Emperor’ (1976) | Žuti titl

‘Godspeed You! Black Emperor’ (1976)

Dekoracija
Dekoracija

Japanski delikventi u ultrakultnom dokumentarcu.

Sedamdesetih godina, japansku filmsku industriju oduševio je fenomen rastućeg broja maloljetničkih motorističkih bandi. Donedavno 'savršeno' japansko društvo počele su potresati brojne grupacije klinaca, problematičnih beskućnika i sinova siromašnih obitelji koji su živjeli na ulici, jašući svoje motore baš poput jednako ozloglašenih Hell's Angelsa, koje desetljeće ranije i koju tisućicu kilometara zapadnije.

Doduše, japanski klinci bili su daleko veća opasnost samima sebi nego drugima, ali već sama činjenica da se u kulturi koja starost, mudrost i autoritet godina stavlja na veliki pijedestal stvorila tinejdžerska oporba, dovoljno bahata da se ismijava i policajcima u lice, bila je dostatna za moralnu paniku.

'Godspeed You! Black Emperor' je prvijenac Mitsua Yanagimachija, a umjesto da se prikloni eksploataciji fenomena i nastavi jahati na valu upravo te panike, Mitsuo izabire puno staloženiji, zapravo prilično uspješan put – introspektivni dokumentarac koji klince prati dok noću rade pizdarije na cesti, ali i u svakodnevnim situacijama.

Ovo je, dakle, voajersko zavirivanje u život jedne japanske teen bande, nazvane Black Emperor, čiji su članovi po našim standardima zapravo jako pitomi – nema opijanja, drogiranja, razbijanja, pljačkanja, silovanja… štoviše, kad gledate skupove na kojima primaju nove članove, to prije ima veze sa satom razredne zajednice, nego s opakim, nasilnim inicijacijama koje smo navikli gledati u američkim filmovima, a jedini zakon koji uporno krše jest onaj o okupljanju – stoga sama činjenica da se nalaze zajedno kada zađe sunce i voze svoje motore jest po japanskim mjerilima dovoljno sablažnjiva.

Savršen dokument vremena, još jedan crno-bijeli tečaj o razumijevanju različitosti kultura i prije svega egzotičan kolažni dokumentarac, čiji je naslov na našim prostorima prije svega sinonim za kanadske post-rockere istog imena. No, sad kad je dostupna izvorna verzija s fanovskim (žutim, naravno) engleskim titlom, to bi se lagano moglo početi mijenjati…

Brijem bradu obrve da ličim na Pankrte...
Brijem bradu obrve da ličim na Pankrte…
Motooori, moootooori.... mo-to-ri!
Motooori, moootooori…. mo-to-ri!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: