‘Gong Tau: An Oriental Black Magic’ (2007) | Žuti titl

‘Gong Tau: An Oriental Black Magic’ (2007)

Šokantno? U tome i je poanta

Šokantno? U tome i je poanta

Krasue u modernom Hong Kongu! S kilogramima gorea!

Herman Yau režirao je neke od najboljih, najkrvavijih, najluđih i najpoznatijih Cat III klasika u povijesti, poput proslavljenih ‘Ebola Syndrome’ i ‘The Untold Story’. A kako se snalazi u istom žanru danas, točnije u 2007. godini?

Čudno, ali netko se u Hong Kongu dosjetio kako bi u digitalnoj eri valjalo oživjeti stari dobri žanr crnomagijskog horora, koji je nekoć vladao britanskom kolonijom, a i danas je posebno živ i zdrav u Tajlandu. HK Cat III već dugo nije snimio ništa razvikanog s temom uroka, magije i vradžbina. Do sada.

Mješavina CGI-ja i prave mesine donosi goretastični moderni doprinos povijesti, pomiješan s krimićem (policija lovi ludog kilera koji im se osvećuje likvidirajući žrtve crnomagijskim ritualima), s pregršt scena kakve samo Hong Kong danas može pokloniti svijetu, od eksplicitnog raspadanja glave male bebe izbodene sto puta (s CGI crvima koji izlaze iz rana) i još eksplicitnije obdukcije mrtvog policajca (prava mesnica) do – pravog pravcatog malezijskog krasue duha!

Prava pravcata krasue beštija se rađa

Prava pravcata krasue beštija se rađa
Nikad više za klavir

Nikad više za klavir

 

 

 

 

 

 

 

O mitološkoj tradiciji krasue duha, zapravo povampirene odrezane leteće glave s obješenom kičmom, plućnim krilom i dijelom cijedeće utrobe već smo pisali u ‘Žutom titlu’, nakon što nas je oduševila u malezijskom klasiku ‘Mystics In Bali’. U novijoj verziji pamtimo je i u tajlandskom hororu ‘Ghost Of Valentine’, koji smo prije koje godine gledali u Udinama. Ova suluda pojava toliko je popularna na potezu od Malezije preko Kambodže do Tajlanda da je upravo u Tajlandu možete vidjeti čak i u TV reklami za žarulje!

Osamdesetih, glumci su u ovom žanru jeli i povraćali prave gusjenice na filmu. U novom mileniju, muke ih je poštedio kompjuter, što ruku na srce oduzima dio ‘draži’ (posebno ako izgleda loše, a ovdje scena riganja baš i nije impresivna), ali ‘Gong tau’ svejedno ostaje dobrom zabavom za lovce na gore i krvavi voodoo jugoistočne Azije.

Komšija, može pet deka više?

Komšija, može pet deka više?
Ipak, nije sve tako crno. Ima i nešto ružičastog

Ipak, nije sve tako crno. Ima i nešto ružičastog

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj