‘G.O.R.A.’ (2004.) | Žuti titl

‘G.O.R.A.’ (2004.)

Turski znanstvenofantastični srednji prst holivudu.

Igrač! Nije niti čudo da su ga oteli vanzemaljci!Pitoreskni krajolik planeta G.O.R.A.

Turskog trgovca sagovima i sitnog turističkog mešetara Arifa u jeku sezone otmu vanzemaljci i odvedu na planet G.O.R.A. Iako živi u vrlom novom hajtek svijetu, Arif zaključi kako to nije za njega i skuje plan za bijeg na zemlju. Uz svesrdnu pomoć nevjerovatnog pomoćnika Bob Marley Faruka i gay-robota, Arif usput uspijeva spasiti G.O.R.A.ne od nadolazećeg kometa, razotkriti zavjeru glavnog negativca, naučiti karate i osvojiti srce princeze, a sve to uz parodiranje većine holivudskih blokbastera i nekih ejtiz klasika.

Glavni negativac! Nabrijani homoseksualac.Arifovi ljudi - gayrobot i Bob Marley Faruk

Ovaj kičasti i jako zabavan janjičar turskih kino-blagajni je pokazatelj kako turska nacionalna kinematografija više ne misli sjediti i spuštenih ruku gledati dok im američki blokbasteri otimaju domaće gledatelje. Na tragu ideje filmova ‘Turski star wars’ (1982.) i ‘Turski star trek’ (1973.) turci ponovno preinačuju proslavljene motive holivduskih tvornica zabave, no ovaj put s pristojnim budžetom te uz neizostavni kažiprst kameri u prologu uz prodiku amerikancima za monopol filmskog utjelovljenja izvanzemaljskog života.

Turski šarm na djelu!c64 kazić - stroj za ubacivanje znanja u mozak

Da ne bi ispalo kako je G.O.R.A. samo klasično dvosatno parodiranje, nađe se tu prebacivanje kung-fu vještina preko kazetofona komodorca i haube iz frizeraja, šala s prdenjem, zajebavanje na račun princa Charlesa (njegov tjelesni oblik preuzimaju vanzemaljci za vrijeme otimanja zemljana), bullet-time kamera, hajtek čudesa (u stroj ubaciš cijelu naranču, a on ti izbaci zatvorenu limenku narančina soka), pretjerivanje u saturaciji boja, ‘fuck’ s milijun varijacija u upotrebi uzduž cijelog filma, robot s motama modnog stilista, glavni negativac homoseksualnih afiniteta,… Čovjek koji je sve to osmislio, u scenarij pretvorio i veličanstveno odglumio Arifa, ali i glavnog negativca Logara, zove se Cem Yilmaz. Duboki naklon, majstore.
Image
Vidi trailer

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: