Gunman (Mue Puen, 1983) | Žuti titl

Gunman (Mue Puen, 1983)

Ubijam jer mi to dobro ide

Ubijam jer mi to dobro ide

Frizeraj i pakao!

Konačno sam uzeo vremena pa krenuo s upoznavanjem opusa tajlandske filmske redateljske legende, gospodina Chatri Yukola također znanog i kao Prince Chatri, za prijatelje Tan Mui ili punim imenom Prince Chatrichalerm Yugala! Za početak sam odabrao ‘Gunmana’ iako mu to nije prvi naslov u karijeri, ali toliko sam dobrog čitao o njemu da mi je već dulje vrijeme na gledaj-čim-prije listi.

Epska je to kriminalistička saga o dvojici ratnih veterana; šepavom frizeru koji u fušu za kruh zarađuje kao plaćeni ubojica i brkatom policijskom inspektoru čiji je zaštitni znak crna kožna rukavica zbog koje uživa zvjezdani status među običnim građanima. Istraga oko učestalih brutalnih mafijaških ubojstava ponovno spaja dva ratna druga, ali i mračne duhove prošlosti vojnog sukoba u Burmi.

Iako realiziran s ne prevelikim budžetom, Gunman krasi odlično napisana priča, kvalitetna režija i pamtljiva glumačka postava. Trenuci drame su pravi tajlandski, usporeni i ujednačeni, a akcijada je brza, krvava i stvarna pa 140 minuta neosjetljivo proleti, što je za današnje naslove s prosječnim trajanjem od preko dva sata, na žalost prava rijetkost.

Kolekcionari, oprezno s kupovinom! Službena verzija DVD-a je tehnički loša pa je zapravo jedina kopija koju vrijedi gledati fanedit u izvornom omjeru slike i kućnom korekcijom svjetline, kontrasta i oštrine. Iako je ovaj izvanredni krimić zaslužio remasterirano izdanje, fanovski bootleg daje neku posebnu čar, pogotovo s mono zvukom i integriranim kino titlovima.

Upravo zbog ovakvih filmčina toliko obožavamo tajlandsku kinematografiju!

Brkovi, rejban, rukavica i pumperica!

Brkovi, rejban, rukavica i pumperica!

Nove policijske nade

Nove policijske nade

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj