‘Hatchet’ (2006) | Žuti titl

‘Hatchet’ (2006)

Razgibavanje čeljusti
Razgibavanje čeljusti

Jednog dana netko će ispisati knjige o tome što se sve događalo u tom velikom  revivalu horora u posljednjih nekoliko godina, a mi ćemo ih kao starci koji su (pre)živjeli i originale i sve ove nasljednike, kopije, nastavke, remakeove i posvete, s guštom čitati te objašnjavati unucima kako su stvari funkcionirale, iz prve ruke, ili bolje reći iz prvih očiju.

Hoćemo li pri tome razgovarati i o ovom filmu? Zasigurno, ali ne zato što je toliko dobar (dobar je, ali ne baš toliko), već zato što je jedan od onih koji se, kao i bezbrojni naslovi nastali u zadnjih godinu, dvije, itekako oslanja o tradiciju i fanovštinu.

Iako 'Hatchet' izgleda kao dobra epizoda TV serije, skromni mali filmić s generičkom idejom i odličnim klanjem, trudi se izgraditi mit na plećima vlastitog mitološkog kilera – Victor Crowley jedan je od koljača koji se golim rukama snalazi bolje nego drugi noževima i sjekirama (iako mu ni s alatima ne ide loše), a kojeg glumi Kane Hodder, nabildanko poznat i po ulozi Jasona u poodmaklom životu 'Petka 13'.

Trebate još dokaza da je 'Hatchet' proizvod fanova za fanove? Ubacite u smjesu činjenicu da su svoju minutažu dobili Robert Englund i Tony Todd, bez kojih niti jedan moderni hommage-horor ne može proći, i sve je jasno. A priča je i ovdje samo nužni kostur – skupina turista dolazi u New Orleans  na karneval, a završava u močvari s glavom u torbi – za vrlo dobre, pače izvrsne gore scene.

Zbog količine iracionalnosti i predvidivosti, 'Hatchet' je dijelom i survivalist-slasher parodija, ali kilavi humor i šlampavost na stranu – klanje je svrha dovoljna za postojanje i gledanje ovih osamdesetak minuta.

Girls gone wild
Girls gone wild
Victor Crowley, starog Crowleyja sin
Victor Crowley, starog Crowleyja sin

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj