‘Just Before Dawn’ (1981) | Žuti titl

‘Just Before Dawn’ (1981)

Atipični slasher majstora Liebermana…

DVD ovitak

DVD ovitak

… Ili, bolje rečeno, triler sa natruhama slashera, ubercreepy glazbom, fantastičnom atmosferom, minimumom gorea a maksimumom kamere iz ruke i steadicam ludovanja da zadovolji nervozu, Georgeom Kennedyem u sporednoj ulozi i šumom u kojoj žive čudaci i divovski luđaci (poezija! 🙂 ). Liebermana smo već upoznali kroz njegov crvoliki ‘Squirm’ i osjećam- se-high ‘Blue Sunshine’ (Velimir vs. Arminio ) a pisao je i za ‘Povratak Žutog titla’ pa evo prilike da vidimo kako se majstor dobro snalazi u šumi! Jer u zlatnoj eri slashera snimiti slasher koji to nije a smuvati gledatelja toliko da je uvjeren da gleda kakav krvavi horrorac dok ustvari gleda jednostavan a čudan mix ‘Oslobađanja’ i ‘Noći vještica’ nije lako! A još to napraviti dobro…

A Jeff je posao odradio k’o bog ubacivši u jezovitu američku šumetinu grupicu mladih koji prvi susret sa šumom dožive šokantnim sudarom sa jelenom a onda i sa izbezumljenim likom koji je, upravo izgubivši nećaka u jedinoj extra-gore sceni, izgubio i razum… Ne poslušavši njegov savjet da se okanu izleta u demonima opsjednutu šumu, logično, nastavljaju put dok ih očito netko ‘vreba iz busije’… Demoni?

Tamo ima nekog!

Tamo ima nekog!
I tamo!

I tamo!

Kliše na klišeu, ali Liebermanu to ne smeta da čak i najbezveznije scene u konačnici okrene na šok ili jezu! Pa čak i one u kojima se ništa ne događa imaju posebnu atmosferu podebljanu fenomenalnim scoreom Brada ‘Terminator 1 & 2’ Fiedela i jednostavnom a tako efektnom fućkajućom temom! Tako da klasični sastojci backwood slashera (gdje po svemu na prvi pogled ‘Just Before Dawn’ spada) – krv&koljačina, ovdje uopće ne fale. A umjesto toga lagano vas bocka jezom, bizarnošću, nevjerojatnim kaskaderskim egzibicijama (obratite pozorost na prelazak kanjona preko rastegnuog konopa i scenu pada drveta!) a na kraju izokreće čak i klišee žanra i udara svom snagom jednom od najoriginalijih likvidacija glavnog negativca ikad koja se ne zaboravlja!

Može sa...

Može sa…
...a može i bez hladnog oružja

…a može i bez hladnog oružja

2-disk Special edition DVD Media Blastersa je razočaranje – očajan transfer, ‘cutan’ (fali par frameova jedine gore scene – nije ništa  zabrinjavajuće ali cut je cut! 🙁 ) no sa klasično odličnim i jako informativnim Liebermanovim komentarom i jednosatnim kolažem intervjua s ekipom.

Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:

 • ‘Isabella’ (2006)‘Isabella’ (2006)
  Battle of The Booze Shing je kineski pandur koji voli piti i partijati. Pomalo korumpiran i ...
 • ‘Invasion U.S.A.’ (1985)‘Invasion U.S.A.’ (1985)
  'It's time...' **ebo ti sve ali 'Invasion U.S.A.' je najbolji film svih vremena! |o))) ...
 • ‘Blue Sunshine’ (1976)‘Blue Sunshine’ (1976)
  Droga ju je zelaO acidu s odgođenim djelovanjem! Jeff Lieberman je car! Ne samo zato &scaron...
 • ‘G.I. Samurai’ (1979)‘G.I. Samurai’ (1979)
  Sukob tenkova i konjice, katana i pištolja, automata velikog kalibra i kopljanika... Desilo se to...
 • ‘In My Skin’ (2002.)‘In My Skin’ (2002.)
  Ako su vas 'Trouble Every Day' i 'Irreversible' šokirali, evo još jedne prilike za nastaviti se d...
 • ‘Zombi 3’ (1988)‘Zombi 3’ (1988)
  Zombi 3! Ne, ne radi se o 'Zombie Holocaustu' koji je u USA izašao pod naslovom 'Zombie 3'! Radi ...


Komentiraj