‘Kung Fu Flid’ (2009) | Žuti titl

‘Kung Fu Flid’ (2009)

Akcija, krvoproliće
Akcija, krvoproliće

Bilo je samo pitanje vremena kad će se invalidi vratiti u borilački film, a s njima i pomalo zaboravljeni žanr – gimp fu!

Trend koji je tijekom eksploatacijske ere izrodio nekoliko kultnih naslova, od SAD-a do Hong Konga, pri čemu su 'One Armed Swordsman 2', 'Crippled Masters', 'Two Crippled Heroes', 'Mr. No Legs' i 'Return Of The 5 Deadly Venoms' najpoznatiji primjeri iz bliske prošlosti.

No pokoje desetljeće kasnije, kad je retro-era nadjačala političku korektnost, netko se u ne tako dalekoj Britaniji odlučio oživjeti žanr pa snimio nešto što se reklamira sloganom posuđenim iz 'Reme' – nenaoružan, ali opasan. Ili, da fora ne bude izgubljena u prijevodu, 'unarmed and dangerous' – iako bi možda bilo prigodnije 'armless, but dangerous'? Doduše, naš heroj ima ruke, ali ne onakve kakve se očekuju od jednog fajtera…

A naš fajter je slavni Mat Fraser, britanska verzija Wanga Hopa iz 'Crippled Masters', glumac i (vjerovali ili ne) bivši bubnjar – već s prvom scenom, u kojoj upoznajemo njegovog lika Jimmyja u ringu, jasno je da će ovo biti nešto posebno; naime, disabled hero prima snažne udarce u glavu i tijelo, baš kao bilo tko s 'upotrebljivim' rukama, ne bi li odmah nakon toga išao i u skoro-pa-scenu-seksa. Ovo je, dakle, jedan od primjera apsolutne eksploatacijske jednakosti: na kraju krajeva, zašto invalidi ne bi mogli dobiti priliku biti akcijske zvijezde i seks-simboli?

A naša zvijezda glumi Jimmyja Loveita, žrtvu Thalidomidea i borca u ringu kojem gangsteri maltretiraju obitelj i otmu kćer. Slijedi, naravno, misija oslobađanja i osvete, u kojoj Jimmy ponosno korača kroz lokve krvi i niskobudžetnog gorea – onda kad te ne može dotući nogama, upotrijebi zube pa odgrize kitu! Sve zajedno veseli je, jeftini nastavljač tradicije i čisti fuck you! okovima političke korektnosti, koji je doduše mogao biti i zabavniji te ne izgledati kao da traje tri sata, iako je dug svega 70-ak minuta…

Hej, glavonjo!
Hej, glavonjo!
 Kickboxer, bolji od Van Dammea
Kickboxer, bolji od Van Dammea

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:

 • ‘May 18’ (2007)‘May 18’ (2007)
  Teška vremenaJoš jedan provokativan politički film iz Koreje. 'Taegukgi' i &#...
 • ‘Love On Delivery’ (1994)‘Love On Delivery’ (1994)
  Situacija je ozbiljna Ima li bolje zabave od remek-djela Stephena Chowa iz devedesetih? J...
 • ‘Miracles’ (1989)‘Miracles’ (1989)
  Jedan od zadnjih iz zlatnog doba Jackieve karijere i definitivno njegov najbolji režijski, stilsk...
 • ‘Lost Souls’ (1980)‘Lost Souls’ (1980)
  Jedna nakon ručka... Jedan od najšokantnijih filmova svih vremena? Aha. A pogodite tko ga je...
 • ‘Kiltro’ (2006)‘Kiltro’ (2006)
  Akcijski junakČileanski kung fu. Poznajući povijest, ne trebamo se čuditi što glavne ...
 • ‘Ghoul Sex Squad’ (1991)‘Ghoul Sex Squad’ (1991)
  Bu! Strašni vampir vreba!Kineski poskakujući vampiri u hard core porniću. Hongkonški ...


Komentiraj