‘The Man Who Left His Will On Film’ (1970) | Žuti titl

‘The Man Who Left His Will On Film’ (1970)

Mladi se vole

Mladi se vole

Oshima  u genijalnom, eksperimentalnom modu.

Tijekom trajanja Filmskih mutacija u Zagrebu, sjetio sam se da nikada nisam pisao o jednom od meni najdražih Oshiminih filmova, jednom od značajnijih naslova u ladici ‘seksa i politike’ japanskog Novog vala. On se isto tako vrlo lako mogao naći u programu ovog festivala, ali nije – zamijenio ga je daleko poznatiji ‘Ai no corrida’, ali ‘The Man Who Left His Will On Film’ je pravi primjerak studentskog aktivističkog eksperimenta i jedan od luđih godarovskih Oshiminih filmova ikada.

Priča je to o studentu koji tijekom velikih protuvladinih demonstracija (uključuje i odlične dokumentarne snimke) strada nakon što je s kamerom u rukama pao sa zgrade. Ili nije? Je? Što? Tko?

Nakon što nas pošteno zbuni, slijedi lamentacija nad problematikom filmskog aktivizma, jako puno klasičnog novovalnog blebetanja, ponešto seksa i potpuni narativni kaos, u kojem se isprepliću dvije do tri alternativne filmske radnje, čije je praćenje fascinantno, koliko i zahtjevno iskustvo. Traljava gluma, sirova montaža, fenomenalna atmosfera i revolucija u pristupu mediju, koliko i u samom sadržaju i temi – svi elementi su tu pa ‘The Man Who Left His Will On Film’ ostaje jednim od najboljih i svakako najzanimljivijih naslova studentske kinematografije šezdesetosmaške generacije.

Nekada nije bilo džepnih digitalki...

Nekada nije bilo džepnih digitalki…
Osam-šezdeset, vratit će se opet...

Osam-šezdeset, vratit će se opet…

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj