‘Kagemusha’ (1980) – hrvatsko DVD izdanje | Žuti titl

‘Kagemusha’ (1980) – hrvatsko DVD izdanje

Kagemusha - The Shadow Warrior
Kagemusha – The Shadow Warrior

Bravo za Continental Film! Kurosawin klasik 'Kagemusha' konačno je došao i do Hrvatske, u odličnom izdanju na dva diska, s brdom dodataka bez kojih vaša zbirka japanskih filmova jednostavno ne može živjeti.

Čuda su ipak moguća pa se tako dogodi da pokoje hrvatsko izdanje uistinu može stajati uz bok onima koje naručujemo preko neta. Što se tiče samog filma, ukrast ću stanovitom Velimiru Grgiću rečenice iz njegove briljantne knjige 'Katane, lignja, bradavice – Vodič kroz japanski film', koji je za 'Kagemushu' napisao:

O čemu je riječ? Samurajski ep i doslovna izložba pokretnih slika.
Zašto to moram pogledati? Koristeći oko 250 svojih slika, ali i financije koje su producenti (između ostalih i Francis Ford Coppola i George Lucas, dva velika obožavatelja sa Zapada) uložili u ovaj spektakl, Kurosawa odlučuje oživjeti raskošne slikarije (ali i karijeru koja je sedamdesetih stavljena ‘na čekanje’) u obliku vizualno napadnog epa, spektakularne izložbe kostima, impresivne igrarije s bojama i poligona za oduševljavajuće masovke iz doba dok copy-paste opcija umnožavanja statista nije bila na meniju. U konačnici, ‘Kagemusha’ je jedan od onih Kurosawinih filmova koji prije svega govori slikom, ali sva ta silna 'estetika rata’ ne zaboravlja ni na priču o vladaru u Japanu s kraja 16. stoljeća (neizbježni Tatsuya Nakadai), koji upošljava sitnog kriminalca kao svog dvojnika, zlu ne trebalo. No zlo ga zatreba brže nego što je mislio pa kada vladara probuše snajperom, bivši lopov dobije pune ruke posla i odgovornosti…

Hrvatsko DVD izdanje na bonus disku donosi intervjue s Lucasom i Coppolom, dokumenatrac o Kurosawi, izvorne majstorove crteže i tri trejlera. Jesam li spomenuo i audio komentar Stephena Princea,'stručnjaka za Kurosawu'?

U svakom slučaju, znate što ćete tražiti od Djeda mraza…

Kurosawa zna s bojama
Kurosawa zna s bojama
Nenadjebivi Nakadai
Nenadjebivi Nakadai

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj