‘Kontroll’ (2003.) | Žuti titl

‘Kontroll’ (2003.)

Divna mađarska priča o svakodnevici konduktera (mi smo naše zvali kondori) u budimpeštanskoj podzemnoj željeznici koja počinje scenom u kojoj stvarni ravnatelj budimpeštanskog metroa objašnjava kako je film fikcija i kako se stvarni kondukteri ne ponašaju kao u filmu.

Prava ekipa

Prava ekipa
Naš heroj kreće u novi radni dan

Naš heroj kreće u novi radni dan

Budimpeštanski metro kontrolu karata vrši preko timova konduktera i svaki dan je jedan tim zadužen za drugi blok. Naravno, svaka ekipa želi biti najbolja, čime stječe naklonost “kravata”, svojih šefova, povišicu, novije, urednije uniforme i sigurnije blokove kontroliranja. Smetnju u obavljanju svoje časne, ali od naroda nikad priznate dužnosti, čine japanski turisti koji ne znaju jezike, klinac-avanturist Bootsie koji uvijek iznova iz zabave testira kondiciju ekipa, skinjare koje sve susrete s kondorima rješavaju šakama (eto, nismo jedini s tim problemima), a cijelu priču dodatno poozbiljuje slučaj sve učestalijih samoubojstava, koja to u stvari nisu, već je riječ o nazgul-spodobi kožne jakne i crne kapuljače koji ih baca pod tračnice nadolazećeg vlaka. I kao da im to nije dovoljno adrenalina i dinamike, vođe ekipa testiraju hrabrost i odlučnost tako što se međusobno natječu u trčanju Gigerovskim tunelom od stanice do stanice između dva vlaka. Naš heroj je Bulcsú, mladac koji je vođa nightmare-stageolike kondorske ekipe. Iz nekog razloga koji mu je uništio život u “vanjskom svijetu”, Bulcsú konstantno boravi u podzemlju i s prijezirom i neugodom gleda pokretne stepenice koje vode u “vanjski svijet”. Kroz njegovu podzemnu svakodnevicu isprepletenu ljubavnom vezom s djevojkom u kostimu polarnog medvjeda, nevjerovatnih situacija s ekipom kao i povremenih susreta s poznanicima iz vanjskog svijeta slažemo njegovu priču, ali i bolje upoznajemo postkomunističku tranziciju Budimpešte.

Ovako završi skinjara bez karte

Ovako završi skinjara bez karte
Metro-nazgul u ubojitoj akciji

Metro-nazgul u ubojitoj akciji

Nimród Antal je ovim debijem uspio spojiti komediju, dramu i triler uz elegantni premaz soc-kritke, nadrealnog i svakodnevnog. Kontroll je odličan pokazatelj kako je i Mađarska krenula u borbu s imperijalizmom sve besmislenijih holivudskih blockbustera, nudeći publici svoj, drugačiji, konkretniji i pristupačniji uradak koji preplaćenim holivuđanima može bez problema parirati i prkositi na velikom platnu.

Kad dotakneš dno...

Kad dotakneš dno…
Poljubac na vratima vanjskog svijeta

Poljubac na vratima vanjskog svijeta

Image
Image

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj