‘Kuroneko’ (1968.) | Žuti titl

‘Kuroneko’ (1968.)

ImageKaneto Shindo ime je koje se uglavnom povezuje sa slavljenim hitom ‘Onibaba’ (1964.), no ovaj još uvijek aktivni veteran japanske kinematografije režirao je i mnoge druge sjajne filmove prohujale ere. Očito je da mu za rukom najbolje polaze nadnaravne storije, horori, tzv. kwaidan eige, povijesne priče o duhovima zasnovane na starim legendama ili kabuki predstavama poput ‘Kuroneka’ (ili spomenutog ‘Onibabe’), storije o dvije žene koje nakon što su silovane i zapaljene sklope pakt sa zlim duhom – vratit će se u svijet živih kao yokai, duhovi/čudovišta čiji je zadatak piti krv samuraja…


Ova prekrasna, romantična koliko i spooky saga o ljubavi, smrti, časti, osveti i dužnosti zasnovana na narodnoj priči, pravo je zapostavljeno remek-djelo koje mora pogledati svatko koga zanima gdje suvremeni, atmosferični J-horori, kao što su ‘Ringu’ ili ‘Ju on’ nalaze svoje korijene.

Uostalom, tu su the grudge, crna mačka, osveta, odrezana glava i pokoje vitlanje katanom – kud ćeš bolje?


ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj