‘Lion Man’ (1975) | Žuti titl

‘Lion Man’ (1975)

ImageEvo još jednog turskog (zapravo tursko-grčkog), ovog puta pustolovnog ‘klasika’. Dosta, recimo, blažeg, kojeg mogu gledati i ‘normalniji’ ljubitelji bizarnih fimova (ako takvi postoje 🙂 ). I opet je tu Cuneyt Arkin koji, eto, ovog puta glumi u filmu koji ima čak i radnju! 🙂
I to prilično interesantnu sa zanimljivim obratima (bar za tursku low-budget-instant kinematografiju).

Priča počinje u nedefiniranom vremenu (srednji vijek, koliko se da pretpostaviti) u nedefiniranoj zemlji (sudeći po postojanju lavova, mogla bi biti neka u Africi 🙂 ) gdje zli vitezovi (ekipa u fancy-oklopima sa lila plaštovima i perjanicama na glavi, nakićeni križevima i uz stalnu ‘konzultantsku’ pomoć lika odjevenog poput biskupa, što navodi na zaključak da se radi o križarima) pod vodstvom zlog Antoana ubiju vladara Solomona te mu pokušaju ubiti i novorođeno dijete koje sluge ipak uspiju sakriti u šumi. No, nakon što je opasnost prošla, sluge se vraćaju po dijete i sa užasom ustanove da su ga odnijeli lavovi. Mali tako odrasta s lavovima i postaje čovjek-lav koji će se zajedno s pobunjenim narodom koji grca pod teškom okupatorskom čizmom (da se poetski izrazim 🙂 ), a uz pomoć svoje životinjske snage i oštrih, a kasnije i metalnih kandži, suprotstaviti strahovladi zlih križara.

Film sadrži ponešto krvavih scena, a ostatak je klasična turska ultrasuluda akcija uz ostale turske ‘trademarke’: loša gluma, zbrkana montaža, upotreba arhivskih snimaka (primjerice – lavovi u divljini snimke su lavova iz valjda istambulskog ZOO vrta… ali stvar ne bi bila loša da nije sitnog detalja: vidi se i ograda koja dijeli kameru od životinja 🙂 ), apsurdna rješenja (lijane koje vise niotkuda na sred livade, a služe da bi čovjek-lav, obješen o njih, mogao nokautirati 10-tak vojnika u kukuljicama koji su, gle čuda, zgurani u hrpu i baš čekaju da ih netko poruši k’o čunjeve u kuglani), pa čudan način prikaza snalaženja dječaka medju lavovima gdje klinac nosi suknjicu od trave i izvodi baletsku točku plešući oko lava koji ga šokiran promatra! A da ne spominjem Lion Manov urlik koji je toliko loše sinkroniziran (o ovome malo dalje u tekstu) da je bolno smješan!

ImageImage

Klasični dokazi jeftine produkcije su mali broj statista koji ginu više puta (jedan čak u 3 krupna plana tokom filma tako da ga je nemoguće ne primjetiti, a u zadnja 2 pojavljivanja nisu mu čak ni skinuli krv s lica od zadnjeg ‘pogibanja’ 🙂 ).

Cuneyt Arkin opet pokazuje širok raspon gimnastičkog umijeća – trampolin, karike (koje se, gle čuda, odnekud nalaze u dvorcu i baš tamo gdje on prolazi!), prečke, konop (bacanje noža jednom rukom dok se drugom spušta niz konopac pri čemu izbaci nekih 15-tak noževa koje vadi odnekud iz leđa)… ma sve pomalo liči na gimnastički miting!

ImageImage

Ono što je najgore je očajan engleski dubbing i katastrofalna glazba koja je primjerenija kao podloga nastupu klauna u cirkusu nego score za scene dramatičnih (pardon – ‘dramatičnih’) borbi i koja povremeno prekriva dijaloge (ne znam zašto ali, jednostavno, likovi govore a nema teksta, već svira vesela pjesmica).

A ono što je dobro je 80-tak minuta trajanja tako da je sve ‘gusto zbijeno’.

I da – opet je tu *puf* kraj! Nema epiloga… ničeg – jednostavno, negativci ginu, pozitivci triumfiraju i *puf* – krene špica (dobro, nije baš kao u ‘Death Warrioru’ ali, svejedno, ovdje bi baš dobro ‘legao’ neki epilogčić).

ImageImage

Iako ne sulud kao ostatak turske kinematografije (valjda je grčki producentski dio ‘zatezao uzde’ 🙂 ), film je vrlo zabavan i preporučljiv kao ‘start paket’ za one koji se žele upoznati s turskom kinematografijom, a početi s lakše probavljivim materijalom…

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj