‘Martin’ (1977) | Žuti titl

‘Martin’ (1977)

ImageNajbolji film George A. Romera?

Tako vole govoriti, no Romero je ipak snimio ‘Dawn Of The Dead’ pa mislim da tu dileme nema, ma koliko ‘Martin’ bio odličan. A odličan je. Ovo je prava pravcata horor drama iz ere niskobudžetnih 70’s eskapada, ‘nastiesa’ u kojima su se mladi, nadobudni i nabrijani redatelji natjecali tko će prodati veći šok.

No za razliku od većine sličnih filmova tog razdoblja, ‘Martin’ je ambiciozniji i inteligentniji, zapravo priča o odrastanju tinejdžera čiji su rođaci uvjereni da je riječ o Nosferatuu samom, iako mladac samo želi malo ljubavi i malo… krvi. Koju siše iz djevojaka nakon što ih prethodno uspava injekcijom.

Uz sve to, Tom Savini ima manju ulogu (i ovdje je, zar ste sumnjali, zaslužan za efekte), a iako je ‘Martin’ šlampav, jeftin i pun slabašne glume, funkcionira onako kako bi i trebao funkcionirati – kao inventivna injekcija u vampirski žanr i jedan od skrivenih bisera Romerova opusa, predstavnik svog vremena, koliko i ispred njega.

ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj