‘Modus Anomali’ (2012) | Žuti titl

‘Modus Anomali’ (2012)

Ukliještio mi se vrat!

Ukliještio mi se vrat!

Kako snimiti uzbudljiv triler/horor za par kuna.

‘Forbidden Door’ nas je još 2009. oduševio kada smo ga vidjeli u Udinama, kao komad linčovskog teatra s mirisom jugoistočne Azije. Joko Anwar sada se vratio s ‘Modus Anomali’, svojim prvim uratkom nakon tri godine. I potpuno drugačijim.

S novim filmom, dobri stari Joko nas podsjeća da je i dalje neokrunjeni kralj indonezijskog žanrovskog filma, makar operirao s daleko manjim budžetom, ali i daleko skromnijim konceptom, u kojem većinu radnje jedan jedini lik baulja šumom, pokušavajući shvatiti tko je, što je i zašto se koji sat ranije probudio ustavši iz zemlje. Ubacite u to nestalu djecu i jedno klanje trudnice odmah na početku i da – to je lansirna rampa za jedno sirovo putovanje mračnim sferama ljudske psihe.

Upravo ta (namjerna) ogoljelost i sirovost, niskobudžetni naturalizam umjesto stilske ispoliranosti i opako ispeglanog noirea, ovdje kombiniran sa sjajnom glumom Rija Dewanta i atmosferom indonezijske džungle (minus očajni dijalozi na engleskom, al ajd), nosi cijeli film. On se gleda kao sablasni komad crne psihodelije, nešto između nadrealnog trilera i krvavog horora.

Snuff TV

Snuff TV

D fiks iz in!

D fiks iz in!

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: