‘Night Of The Creeps’ (1986) | Žuti titl

‘Night Of The Creeps’ (1986)

Nisam izdržao… Nabavio sam bootleg. I odgledavši film, odmah moram reći – srećom!

Dva drugara...

Dva drugara…

Jer čekati da se netko smiluje i izda ovo na regulanom DVD izdanju nema smisla jer, kako se čini, prava su u (ne)milosti glavešina Sonya koje prati glas da nemaju interesa izdavati ništa starije od par godina pa nije za očekivati da ćemo regularni DVD skoro dočekati (iako redatelj Dekker po intervjuima tajnovito ‘baca bombe’ da bi možda ipak moglo skoro…). Pa dok se pišu peticije i na sve strane traži da se ovo konačno legalno izda i tretira kao malo remek djelo horrora 80-ih (što i je) a ne kao nevažni debitantski filmić Freda Dekkera, dostupni su fantastični bootlezi koji kvalitetom slike, kakvom se ne mogu podičiti ni neka prava DVD izdanja, u punom sjaju, raskošnih boja i anamorfnog widescreena dostojno prezentiraju ovaj Dekkerov prvijenac! Sony, eat your **** ili daj već jednom izdaj bolje! Jer ovo zaslužuje pravi tretman!

Evo, ja sam se dočepao fenomenalnog bootlega sa HDNet kablovske koji je doduše verzija sa kino krajem no to nije problem jer sa par klikova na ‘Jubitu’ možete bez problema naći originalni Dekkerov kraj filma (daleko bolji nego kino-kraj isforsiran, naravno, od strane producenta).

 

...puževi golaći from outer space...

…puževi golaći from outer space…
...i jedna poduzetna cura

…i jedna poduzetna cura

 

 

A sad da se bacim na konkretno – ‘Slither’ vs ‘Night of the Creeps’? Rezultat: izjednačeno!
Naime, od kada je bivši Tromin zaposlenik James Gunn režirao svoj prvijenac, nema tko ga ne uspoređuje sa ovim Dekkerovim, također, ‘prvim pa muškim’. Usporedbe idu tako daleko da ‘Slither’ prozivaju remakeom. E pa oni koji tako misle vjerojatno nemaju pojma što je remake i/ili nisu gledali ‘Slither’ a ni ‘Night of the Creeps’ jer sve što oba filma imaju zajedničko su imena Dekkerovih glavnih likova i Gunnovi nazivi mjesta i ulica (poznati horror redatelji) te vanzemaljski ‘puževi golaći’ koji upravljaju ljudima (i životinjama) nakon što im se, kroz usta, uvuku u organizam. I tu prestaju sličnosti. A to nije dosta da nešto nazovemo remakeom!

 

Atkins aka Cameron u elementu

Atkins aka Cameron u elementu
Porod vanzemaljskih puževa golaća

Porod vanzemaljskih puževa golaća

 

 

Jer ‘Slither’ priča jednu drugu priču a priča ‘Creepsa’ klasična je teen horror komedija koja počinje problemima na vanzemaljskom brodu, a tinejdžerskom neslanom šalom skreće u vanzemaljskozombijevski horror krcat dobrim goreom, odličnim scoreom (pazi stih! 🙂 ), ingenioznim dijalozima sa posebno zabavnim replikama genijalnog Toma Atkinsa, nevjerojatnim situacijama uzrokovanim interesantnim podzapletom i, na koncu, obavezno urnebesnim finalom. I svakom tko je pogledao oba naslova, savršeno je jasno da Gunnov ‘Slither’ bez problema funkcionira kao varijacija na temu ili čak odličan nastavak! Usput, Gunn tvrdi da Dekkerov masterpis nije gledao prije nego je odradio ‘Slither’. Nije da mu ne vjerujem, al’… 😉

I da – ne samo da očekujem luksuzno DVD izdanje nego i box set ‘Night of The Creeps’ + ‘Slither’ jer njih dvoje su idealan par!

Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj