‘No Retreat, No Surrender’ (1986.) | Žuti titl

‘No Retreat, No Surrender’ (1986.)

Ništa bez legendarne špage!Ne znam odakle bih počeo, jer dođe mi da zaplačem čim se sjetim ovog filma… od miline ili smijeha, još nisam siguran, ali osjetim suze u svom oku… evo ih… prva pada pri prvoj mentalnoj slici Van Dammea kao našminkanog ruskog gayish razbijača u bijelom odijelu. Pa onda fajt ispred američke zastave u prvih pet minuta filma… Do scene u kojoj susjed crnac, odmah u prvih nekoliko minuta pojavljivanja počne iz čistog mira brejkati i repati, već grcam u suzama, zadivljen još jednim komadom nevjerojatne američke 80’s eksploatacije svega što im padne pod ruku – rasnih stereotipa, pop hitova i popkulturnih trendova, kao što su Bruce Lee, skejtanje, junk food i grozne frizure. Između ostalog.

Još jedan od naslova u pionirskim začecima žanra karate filma u SAD-u režirao je Corey Yuen, dežurni majstor iza brojnih hongkongških akcića (glumac i redatelj), a Van Damme kao Ivan Rus zapravo je sporedni lik koji se pojavljuje u jednoj i pol šori.

Naš glavni heroj tako je Jason Stillwell, tinejdžer vičan borilačkim vještinama, koji nakon što mu ocu mafija polomi noge s ostatkom obitelji iz Los Angelesa seli u Seattle.

Dok jedni treniraju, drugi se zajebavaju...Jean Claude Van Damme 'glumi' ljutog Ivana The Russiana!

Tamo odmah po istovaru prljage iz automobila upoznaje svog instant najboljeg prijatelja crnca, odlazi na grob Bruce Leeja razgovarati sa spomenikom, da bi mu se jednog dana Bruce ukazao kao duh, s ogromnim mikrofonom na pecaljki koji odozgo upada u kadar i odlučio mu postati osobni trener (Bruce, ne mikrofon)…

Tu su i svi ostali glavni sastojci dobrog 80’s teen filma – rođendanski tulum na bazenu, debeli siledžija, zaštitnički otac i veliki rusko-američki fajnal fajt u američkim zastavama okićenom ringu. Predivno.

Bruce Lee R.I.P.Mafija lupa reket karate dvorani

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:



Komentiraj