‘Otrov crne mambe’ (1981) | Žuti titl

‘Otrov crne mambe’ (1981)

“Pogledajte u kinu Central američki akcioni film ‘Otrov crne mambe’!
Zašto crna mamba napada Klausa Kinskog i Olivera Reeda?
Zašto crna mamba napada čovjeka doznat ćete ako pogledate film ‘Otrov crne mambe’!
Whatever you fear, you will feel !”

Image

Da da… evo doslovnog prijepisa trailera koji se davne 80-i-neke vrtio na tadašnjim jugoslavenskim TV stanicama! Ne, ništa nisam izmislio jer sam sve prepisao od riječi do riječi preslušavajući ga sa prašnjave ali još “žive” (jer čuvam je k’o oko u glavi 🙂 ) BASFove audio kazete na koju sam taj i još hrpu drugih trailera i čudesa brižno snimao malim kazetofonom prislonjenim uz zvučnik TV-a moleći mamu, tatu i brata da šute i ne ometu zapis na tada jedini medij na koji sam mogao ovjekovječiti ono što me fasciniralo! 🙂 A bogami, ovaj trailer me pošteno “izfascinirao” – a ne vjerujem da je ikoga tko ga je gledao uopće i ostavio ravnodušnim prizor u kojem Oliveru Reedu u nogavicu polako “ugmizava” ljigava zmijurina pri čemu on grčevitom grimasom lica oblivenog znojem i šokiranim pogledom shvaća da mu spasa nema…

Inače (he, he 🙂 ),  znam da moja žena, koja je taj trailer isto gledala k’o klinka, od tada ovaj film zaobilazi u širokom luku a ni zmije baš nešto ne obožava 🙂

Iskreno, film sam odgledao tek prije nešto više od 15-tak godina i nije mi nešto sjeo ali, kao što se može pretpostaviti, vrijeme je za još jedno ponavljanje gradiva!

Što je u kutiji?
Što je u kutiji?
Ovo!
Ovo!

Konačno eto finog Anchor Bayevog DVD izdanja kojim odlučih reprizirati “Venom” (kako se “Otrov crne mambe” u originalu zove) u svoj svojoj veličini (umjesto P&S mono VHS kopije na kojoj sam ga prvi puta odvrtio, evo ga sad na uncut UK DVD-u, u widescreenu, sa 5.1 zvukom i audio komentarom redatelja koji, između ostalog, donosi standardne anegdote o Klausovom divljanju na setu i sukobima sa također divljim Reedom i problemima pri snimanju sa pravim mambama). I isplatilo se!

Ovako izgleda kad vas ugrize...
Ovako izgleda kad vas ugrize…
Ja sam tu da mislim!
Ja sam tu da mislim!

Priča o otmičarima – posluzi (Oliver Reed i Susan George) i šefu grupe, inozemnom stručnjaku za ucjene i otmice (Kinski) koji žele namaći novac otmicom astmatičnog dječaka svojih poslodavaca, lokalnih bogataša, kreće u krivom smjeru kad klinac, ljubitelj životinja, greškom preuzme pošiljku sa superopasnom crnom mambom umjesto bezopasne afričke kućne zmije koju mu je djed naručio. Nervozna mamba grize sve na što naiđe i skriva se negdje u kući koju, usput, opkoljava i policija.

Tko će prvi imati posla - policija ili hvatač zmija?
Tko će prvi imati posla – policija ili hvatač zmija?
Što me to škaklj....
Što me to škaklj….

Enormna rastrojenost Reeda, mrtvački hladna proračunatost Kinskog, policijska opsada, napadi astme, napadi nervoze, napadi crne mambe sa svih mogućih i nemogućih mjesta, hrpe scena za grickanje noktiju i fantastični finale – sve je jednako fascinantno kao i trailer u “klinačko” doba. A ja sam “par” godina stariji i zreliji (uvjetno rečeno 🙂 ) i dokazujem onu “sve u svoje vrijeme” jer danas mi film izgleda upravo maestralno – Kinski je maestralan, Reed je maestralan, mamba je opako maestralna… Prava filmčina!
Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj