‘Pontypool’ (2008) | Žuti titl

‘Pontypool’ (2008)

Nešto se gadno događa...
Nešto se gadno događa…

Horor u eteru.

Scena niskobudžetnih horora nikada nije bila produktivnija nego danas – nažalost, iako se gotovo svaki dan pojavi neki novi naslov, 90 posto toga je teško, negledljivo smeće. Srećom, iznimaka uvijek ima, a upravo zbog ugodnih iznenađenja pravi žanroljupci ne odustaju od njuškanja i kopanja. A takvo iznenađenje je upravo i 'Pontypool', jedan do dva (ovogodišnji 'Dead Air' je drugi) filma koji u se nedavno pojavili s istom premisom – zaraza razara grad, a mi ju pratimo preko programa radijske postaje, koja uživo izvješćuje o kataklizmi na ulicama.

Nakon zombija na televiziji ('Dead Set'), eto nam i 'zombija' na radiju, u odličnom hororu koji je zapravo psihološki triler, klasična priča o ubojitom virusu (a nije svinjska gripa) ispričana na posve drugačiji način. Mjesto radnje je mala radijska postaja smještena u podrumu crkve u jednako malom gradu, a sama radnja ubijiti virus koji se širi – pazi ideje! – kroz engleski jezik!

Karizmatični kuler na mikrofonu, s kaubojskim šeširom na glavi, zajedno s dvije djevojke prima pozive izvana i pokušava shvatiti što se događa, a sve to odlično je režirano, sjajno napisano i pošteno glumljeno. Originalno, pametno i zabavno. Kraj je malo zakazao s previše prodika po kvadratnoj sekundi, ali je svejedno jako, jako zgodno. Dobar intelektualno-politički 'zombi muvi'.

Tko previše priča...
Tko previše priča…
 Hvala bogu na pisanju
Hvala bogu na pisanju

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj