‘Taebaek Mountains’ (1994) | Žuti titl

‘Taebaek Mountains’ (1994)

Rat je u kurcuKrvava korejska old school politika.

Kwon-taek Im je jedna od najvećih ikona korejske kinematografije – autor je čak sto naslova, a živio je i djelovao u svim ključnim etapama turbulentne korejske povijesti. U tom bogatom i šarenom opusu, koji mu je donio neka od najvećih priznanja globalne filmske zajednice (uključujući i orden Francuske legije časti, prije pet godina), snimio je i ‘Taebak Mountains’, politički polu-ratni film o partizanima u šumi i švabama u gradu. Otprilike, ali ipak malo složenije.

‘Taebaek Mountains’ bavi se sudbinom jednog gradića na sjeverozapadu zemlje, u razdoblju od 1948. do 1950. godine. Poanta popločana leševima koji se jedan na drugog slažu tijekom dva sata i četrdeset minuta trajanja, jest ta da u cijeloj priči zapravo nema pozitivaca – čitav sukob tzv. ljevice i desnice u osnovi se temeljio na sukobu oko obradivog zemljišta, a na kraju su i komunisti i nacionalisti svoje političke ambicije prelamali preko leđa stotina nevinih ljudi. Ljevičari kradu i ubijaju, desničari ubijaju, siluju i šutiraju trudnice u trbuh, a kaos završava ratom u kojem je pobijeno preko četiri milijuna ljudi s obje strane barikade te formiranjem dvije Koreje koje su u istom ratu formalno i danas.

U konačnici dobivamo jedan jako gledljivi komad korejskog mainstreama, usto i finu dozu povijesne edukacije za sve koje zanima ljudska i politička pozadina ove zemlje.

Partizani

Osveta mora biti provedena

 

 

 

 

 

 

 

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: