‘The Punishment Park’ (1971) | Žuti titl

‘The Punishment Park’ (1971)

Kazneni park
Kazneni park

Šezdesetosmaški lažni dokumentarac.

Puno smo puta gledali raznorazne distopijske spektakle u kojima biznismeni i političari otvaraju svojevrsne zoo vrtove za ljude. Ovaj se služi sličnim elementima, ali ih razvija na posve drugačiji način – 'zoo vrt' je ovdje kamp za obuku američke policije i vojske, a zarobljenici su mladi studenti i aktivisti protiv vijetnamskog rata, kojima sude lokalni desničari, redom stariji od 30 i s otprilike jednakim IQ-om.

Redatelj Peter Watkins (snimio 'The Gladiators' još 1969., film o borbama na smrt koje prenosi televizija – još jedna pionirska vizija realityja s političkom porukom, a potpisao je i 'The War Games', također docudramu, o ruskom atomskom napadu na Britaniju) bio je Britanac koji je kopao po prljavom američkom vešu, zbog čega je u SAD-u bio pljuvan i zabranjivan od strane establišmenta. Danas mu filmu izlazi na etiketi 'Masters Of Cinema'.

Osim toga, danas, kada je Bush u stvarnosti dijelom napravio ono što ovaj film 1970. predviđa Nixonu – oživio zakon kojim (doduše federalna) vlada bez da odgovara ikome može hapsiti, zatvarati i maltretirati koga kod hoće – 'The Punishment Park' djeluje proročanski, koliko i zastarjelo.

U svakom pogledu, ovo je zanimljiv cinema verite pamflet/lažni dokumentarac, glasni politički proglas i još jedan šezdesetosmaški film koji zadržava velik dio svoje snage i u 2009.

Suđenje nepoćudnim elementima
Suđenje nepoćudnim elementima
Pig
Pig

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj