‘The Sun’ (2005) | Žuti titl

‘The Sun’ (2005)

Issei Ogata kao Hirohito

Issei Ogata kao Hirohito

‘Der Untergang’ za Japance.

Kakva slučajnost da jedan od najboljih ‘japanskih’ filmova svih vremena snimi – Rus. Veliki i genijalni Aleksandr Sokurov svjestan je da se osjetljivih dijelova nečije nacionalne povijesti najlakše može uhvatiti dogmama neopterećeni autsajder pa snima fantastičnu, hipnotičku dramu o zadnjim danima Drugog svjetskog rata u Japanu, caru Hirohitu (glumi ga sjajni Issei Ogata, inače poznati komičar) koji očekuje i dočekuje američku vojsku (Douglasa MacArthura osobno) u svojim odajama.

U isto vrijeme mračan i sablastan, ali i duhovit i dirljiv pogled na psihologiju kriznih dana japanskog cara, ‘The Sun’ (‘Soltnse’), treći dio njegove ‘diktatorske tetralogije’, je film za Sokurova klasične, besprijekorne vizualne ljepote – fotografija savršeno korespondira s vremenom radnje, baš kao i kompletni režijski, glumački i glazbeni ton filma.

Kirurški pedantno, s bombardiranjem ribama i carem čiji je hobi analiza morske faune – možda zato što i sam izgleda kao da je upravo isplovio na površinu? Maestralno.

Ne, nije crtež

Ne, nije crtež
Bratstvo & jedinstvo

Bratstvo & jedinstvo

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj