‘Retribution’ (2006) | Žuti titl

‘Retribution’ (2006)

'Zauvijek ću biti uz tebe...'
‘Zauvijek ću biti uz tebe…’

Novi film Kiyoshija Kurosawe u plejeru? Praznik!

Nije novost da je na mom osobnom popisu Kiyoshi Kurosawa jedan od trojice najvećih i najboljih živućih japanskih redatelja, odmah uz bok Miikeu i Kitanu, kao ni to da je 'Charisma' jedan od najboljih filmova svih vremena. Na kraju krajeva, čovjek je pored ostalih dragulja u svojoj karijeri režirao i 'Cure', 'Kairo' te 'Bright Future' – sve redom filmove kakvi se jednostavno…. ne snimaju. Osim ako ih ne snimi Kurosawa osobno.

'Retribution' je najavljivan kao njegov 'povratak u formu', nakon 'Ghost Cop' koji nitko nije gledao, 'Kazuo Umezu's Horror Theater: Bug's House' koji imam bez titla i navodno lošeg 'Loft', za koji ne mogu prežaliti da ga još nisam gledao (u Japanu sam držao DVD u ruci, ali uzalud kad također nije imao engleski titl…). I je li jest?

U svakom pogledu – da! 'Retribution' nastavlja jezikom i motivima mnogih prethodnika te ponovo donosi legendarnog Koji Yakusha u glavnoj ulozi, ovog puta kao detektiva koji istražuje smrt djevojke u crvenoj haljini, utopljene u slanoj vodi. No što kada tragovi počnu ukazivati na njega, a duh ga počne proganjati gdjegod da stigne, dok novi leševi utopljeni u slanoj vodi okupiraju policijsko radno vrijeme…?

Ovo je tipična, virtuozna i enigmatična horor-drama Kiyoshija Kurosawe – ljepljiva atmosferičnost, simbolika za češkanje po glavi, savršeni kadrovi i inovativni skerovi.

Tokio
Tokio
Helou!
Helou!

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj